Babeczki czekoladowe z kremem

Babeczki czekoladowe z kremem

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich polskich MAM ! Z tej okazji przygotowałam babeczki czekoladowe z serkiem mascarpone, z dekoracją róży. Mięciutkie, delikatne, niezwykle czekoladowe z przepysznym kremowym serkiem.

Zdjęcie - Babeczki czekoladowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12-14 szt.:

  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 115 g miękkiego masła lub margaryny
  • 115 g muscovado cukru
  • 2 duże jaja
  • 3 łyżki maślanki
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g smietany kremówki 30%
  • 155 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
  • kolorowy cukier

Zdjęcie - Babeczki czekoladowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki czekoladowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Czekoladę z mlekiem i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego wystudzenia.
  2. Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku oraz mieszaninę czekolady i maślankę.
  3. Wszystko dokładnie połączyć.
  4. Formę do muffin wyłożyć papierowymi papilotkami i przełożyć ciasto w równych częściach.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, prze z 20 minut lub do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wystudzić.
  7. Smietanę ubić dodać cukier, serek i wanilię, zmiksować na jednolitą, puszystą masę.
  8. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką rozetki /gwiazdki/.
  9. Wyciskać krem na wierzch każdej babeczki, zaczynając od srodka i w około.
  10. Posypać kolorowym cukrem.

Smacznego !

autor: Samantha, na podstawie przepisu: z książki: „The Cupcake”, dekoracja własna.

Zdjęcie - Babeczki czekoladowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki czekoladowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów