Babeczki czekoladowe z kremem
Wszystkiego najlepszego dla wszystkich polskich MAM ! Z tej okazji przygotowałam babeczki czekoladowe z serkiem mascarpone, z dekoracją róży. Mięciutkie, delikatne, niezwykle czekoladowe z przepysznym kremowym serkiem.
Składniki na 12-14 szt.:
- 85 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 115 g miękkiego masła lub margaryny
- 115 g muscovado cukru
- 2 duże jaja
- 3 łyżki maślanki
- 175 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 g smietany kremówki 30%
- 155 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
- kolorowy cukier
Wykonanie:
- Czekoladę z mlekiem i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego wystudzenia.
- Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku oraz mieszaninę czekolady i maślankę.
- Wszystko dokładnie połączyć.
- Formę do muffin wyłożyć papierowymi papilotkami i przełożyć ciasto w równych częściach.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, prze z 20 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudzić.
- Smietanę ubić dodać cukier, serek i wanilię, zmiksować na jednolitą, puszystą masę.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką rozetki /gwiazdki/.
- Wyciskać krem na wierzch każdej babeczki, zaczynając od srodka i w około.
- Posypać kolorowym cukrem.
Smacznego !
autor: Samantha, na podstawie przepisu: z książki: „The Cupcake”, dekoracja własna.