Babeczki cappuccino
Czy jest coś lepszego od kubka parującej kawy w zimowy dzień? Jest. Kawowe babeczki! Pyszny kawowy smak można uzyskać dodając do ciasta przestudzone espresso lub jeśli goście są tuż tuż i nie ma czasu na parzenie i strudzenie kawy wystarczy dosypać do ciasta kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej ;)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 1 mała filiżanka mocnego espresso
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Składniki na krem budyniowy (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)
+ 100 g gorzkiej czekolady, ziarenka kawy do dekoracji
Suche składniki mieszamy razem w misce.
Dodajemy jajko, olej, mleko i mieszamy do połączenia składników (nie dłużej).
Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu budyniowego. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W przestudzonych babeczkach wycinamy otwory – nie wyrzucamy ani nie zjadamy kawałka ciasta, który zostaje ;) będzie jeszcze potrzebny. Do każdej babeczki nakładamy rozpuszczoną czekoladę.
Czekoladę przykrywamy kawałkiem ciasta, który wycięliśmy (można nieco go przyciąć – tak, ten kawałek wolno zjeść ;) ). Kiedy babeczki są zupełnie zimne dekorujemy je kremem i ziarenkami kawy.
Smacznego!
ciastkożercy.pl