Baba drożdżowa
Klasyk w kategorii ciast drożdżowych! Pięknie wyrośnięta baba, niezbyt słodka, idealna na śniadanie z warstwą dobrego masła.
W wersji deserowej proponuję podać ją ze słodkimi dodatkami- ubitą śmietanką, owocami lub konfiturą. Oblana jednak samym lukrem też smakować będzie znakomicie. Jest lekka niczym piórko!
Już upieczoną babę nasączyłam syropem z likieru i soku pomarańczowego, możecie jednak użyć innego alkoholu np. rumu i przygotować klasyczną wersję- „baba au rhum”.
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- cukier - 2 łyżki
- drożdże instant - 7 g (1 opakowanie)
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 80 g, roztopione
- mleko - 1/2 szklanki, ciepłe
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
- syrop do nasączania
- sok pomarańczowy - wyciśnięty z 2 owoców
- likier pomarańczowy - 1/3 szklanki
- woda - 1/3 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
Drożdże wymieszaj z cukrem i letnim mlekiem odstaw na kwadrans.
Z mąki, w misce, usyp kopczyk, wbij w jego środek jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, wlej rozczyn drożdży oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, choć dość rzadkie ciasto. Możesz wyrabiać też robotem kuchennym wyposażonym w hak do wyrabiania.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie przełóż ciasto do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 25 minut.
Po wyjęciu babki z pieca odczekaj 10 minut i wyjmij ją z foremki.
Sok, likier, wodę i cukier zagotuj, aż lekko zgęstnieje.
Wykałaczką zrób kilkanaście nakłuć w cieście i polewając łyżką syrop nasącz nim całą babkę. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.