Azjatyckie klopsiki
Przepis na te pyszne małe klopsiki znalazłam w książce “Lunchbox na każdy dzień” M.Bareły, autorki bloga Filozofia Smaku. Świetnie smakowały z ryżem i były fajną odmianą od zwykłych, codziennych mielonych. Polecam ?
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka (ja dałam mięso wieprzowo-wołowe)
- pół cebuli
- 1 żółtko
- duży ząbek czosnku
- pół papryczki chili
- łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1-2 łyżki bułki tartej lub panko (do zagęszczenia masy)
- sól, pieprz
- do posypania: szczypior, sezam
- olej do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
- łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, papryczką chili oraz imbirem. Dodać żółtko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wyrobić dokładnie dłonią, w razie potrzeby dodając bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z gotowej masy uformować małe klopsiki. Smażyć je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż przestaną być surowe w środku. Składniki sosu wymieszać ze sobą i wlać do garnka z klopsikami. Zwiększyć ogień i gotować całość przez 3-4 minuty, polewając kotlety sosem. Gotowe danie posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem. Smacznego ?