Azjatycka "mizeria"

Azjatycka "mizeria"

Lubię eksperymentować w kuchni i nadawać klasycznym potrawom nowy charakter. Jednym z takich kulinarnych "przebierańców" jest azjatycka mizeria- lekka, orzeźwiająca sałatka z zielonego ogórka z dodatkiem składników inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu.

W tradycyjnej wersji mizeria to ogórek w śmietanie z odrobiną soli i pieprzu. Prosta, domowa, kojarząca się z dzieciństwem i letnimi obiadami. Ale co powiecie na to, żeby zamiast śmietany dodać ocet ryżowy, sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i odrobinę chili? Efekt? Sałatka, która idealnie pasuje do dań azjatyckich, ale świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego kurczaka czy ryby.

Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaków- słodko-kwaśna z nutą ostrości, chrupiąca i bardzo orzeźwiająca. Idealna jako przystawka, dodatek do obiadu lub lekka przekąska. A przy tym, jak każda mizeria, ekspresowa w przygotowaniu i tania.

Przyjemności i do zobaczenia przy kolejnych kulinarnych inspiracjach!

 



Zdjęcie - Azjatycka "mizeria" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na azjatycką "mizerię":


2 ogórki
2 łyżki sezamu, urażonego na suchej patelni
sok z 1/2 limonki
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
1/3 łyżeczki płatków chili
sól do smaku

Jak przygotować azjatycką "mizerię"?

Ogórki obierz, ale niezbyt dokładnie, mogą zostać zielone paski. Pokrój je w cienkie plasterki.
Posól lekko ogórki i odstaw na 10-15 minut, aby puściły wodę, następnie odciśnij je delikatnie w ręczniku papierowym.
W miseczce wymieszaj sok z limonki, ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i płatki chili.
Polej ogórki sosem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 15 minut, by smaki się przegryzły.
Przed podaniem posyp sezamem i ewentualnie świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.

Zdjęcie - Azjatycka "mizeria" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Azjatycka "mizeria" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów