Azerbejdżan: Tandoori - chleb
Na blogu AZ Cookbook jest mnóstwo ciekawych przepisów. Niektóre bardzo podobne do polskich, niektóre orientalne, ale większość nadaje się do wypróbowania w naszych warunkach.
Przepis na chleb jest jeden, no to spróbowałam.
Nie do końca jestem zadowolona z wyglądu, ale smak jest OK :)
TANDOORI / TENDIR CHOREYI
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 20 minut
1 średni chleb
Składniki:
1 opakowanie (7g) suchych drożdży - dałam świeże
1 ½ kubka (375 ml) ciepłej wody
1 łyżeczka soli
3 kubki mąki chlebowej, plus dodatkowo do wyrabiania
1 żółtko, do posmarowania
1 łyżeczka maku lub sezamu (białego lub czarnego)
1. W małym naczyniu wymieszać drożdże z wodą.
3. Wyjąć ciasto na lekko podsypana stolnicę. Wyrabiać 10 minut.
4. Uformować kulę z ciasta, włożyć je do miski, całość włożyć do worka.
5. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około półtorej godziny albo do podwojenia objętości.
6. Wyjąć ciasto na oprószoną stolnicę.
7. Rozciągnąć kulę na placek, następnie rozwałkować na kształt prostokąta 35x20cm.
8. Delikatnie przełożyć ciasto na blachę do pieczenia, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
9. Piekarnik nagrzać do 200C.
10. Chleb naciąć w ukośną kratkę, posmarować żółtkiem, posypać ziarenkami.
11. Włożyć do piekarnika na 20-25 minut.
Wyjąć, wystudzić na kratce i zajadać :)