Awokado nadziewane (GP Brazylii)
Dawno nie jadłam awokado, więc szukając jakiegoś przepisu z brazylijskiej kuchni do akcji ”F1 od kuchni” Adrijah, zdecydowałam się właśnie na ten. Awokado faszerowane nadzieniem z szynki, selera, oliwek i suszonych śliwek to bardzo smaczna śniadaniowa propozycja :) Trzeba go jednak zjeść zaraz po przygotowaniu, bo mimo dodatku soku z cytryny awokado szybko ciemnieje.
AWOKADO NADZIEWANE
3 szt. awokado,
2 łyżki soku z cytryny,
6 ugotowanych suszonych śliwek,
8 czarnych oliwek,
3 łyżki selera utartego grubo na tarce,
1 filiżanka posiekanej szynki,
majonez,
sól i pieprz
Awokado przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki i miąższ. Miąższ przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodając sok z cytryny. Śliwki i oliwki drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z miąższem. Dodać majonez, aby powstała gęsta pasta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem nafaszerować łupiny.
(źródło: książka „Banany w rytmie samby: Kuchnia brazylijska”, przepis znaleziony na blogu grumków)
AWOKADO NADZIEWANE
3 szt. awokado,
2 łyżki soku z cytryny,
6 ugotowanych suszonych śliwek,
8 czarnych oliwek,
3 łyżki selera utartego grubo na tarce,
1 filiżanka posiekanej szynki,
majonez,
sól i pieprz
Awokado przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki i miąższ. Miąższ przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodając sok z cytryny. Śliwki i oliwki drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z miąższem. Dodać majonez, aby powstała gęsta pasta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem nafaszerować łupiny.
(źródło: książka „Banany w rytmie samby: Kuchnia brazylijska”, przepis znaleziony na blogu grumków)