Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli

O kur*a, znaczy kurka. Szykuje się Awanturka!

Ale spokojnie, to nie będzie wielka afera. Tylko pasta, na którą składa się twaróg i wędzona makrela. Awanturka to pasta z czasów komuny, najczęściej przygotowywano ją z wędzonych szprotek z puszki i z twarogiem.

Wczoraj przechodząc obok sklepu rybnego obudził się we mnie pierwotny Janusz i zakupiłam wędzona makrelę. Przemycę ją do mojej awanturki.

Zazwyczaj do pasty dodawało się posiekaną surową cebulę, ale ja jestem Tosia samosia, więc postanowiłam zrobić to po swojemu. Karmelizowałam białą cebulę w miodzie, a ponieważ pasta jest jasna to zamiast octu balsamicznego podkręciłam ją sokiem z cytryny.

Na górę kanapki kiszony i każdy Janusz będzie zadowolony!

Awanturka

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 wędzona makrela
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki/koperku/szczypiorku
  • sól, pieprz

Karmelizowana cebula:

  • cebula
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła

Do podania:

  • ogórki kiszone
  1. Na maśle podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekane chilli. Gdy się zarumieni przyprawiamy ją solą, pieprzem.
  2. Dodajemy miód i sok z cytryny, krótko karmelizujemy, studzimy.
  3. Makrelę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Rozdrabniamy widelcem.
  4. Widelcem rozdrabniamy również twaróg.
  5. Dodajemy wędzoną makrelę, podsmażoną cebulę, majonez, pietruszkę i przyprawy. Całość mieszamy.
  6. Pastę podajemy koniecznie z ogórkiem kiszonym! Przed podaniem warto schłodzić.
Zdjęcie - Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Surówka z młodej kapusty
1

Surówka z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kopytka z pesto z jarmużu
1

Kopytka z pesto z jarmużu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
1

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Aloo gobi z młodymi ziemniakami

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić?
1

Pacakes cereal jak je łatwo i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Botwinka z mlekiem kokosowym
3

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką
1

Cytrynowe śledzie w oleju lnia…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
2

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta ze śledzi i jajek
1

Pasta ze śledzi i jajek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ryba z sosie curry – szybki obiad
2

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku