Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli

O kur*a, znaczy kurka. Szykuje się Awanturka!

Ale spokojnie, to nie będzie wielka afera. Tylko pasta, na którą składa się twaróg i wędzona makrela. Awanturka to pasta z czasów komuny, najczęściej przygotowywano ją z wędzonych szprotek z puszki i z twarogiem.

Wczoraj przechodząc obok sklepu rybnego obudził się we mnie pierwotny Janusz i zakupiłam wędzona makrelę. Przemycę ją do mojej awanturki.

Zazwyczaj do pasty dodawało się posiekaną surową cebulę, ale ja jestem Tosia samosia, więc postanowiłam zrobić to po swojemu. Karmelizowałam białą cebulę w miodzie, a ponieważ pasta jest jasna to zamiast octu balsamicznego podkręciłam ją sokiem z cytryny.

Na górę kanapki kiszony i każdy Janusz będzie zadowolony!

Awanturka

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 wędzona makrela
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki/koperku/szczypiorku
  • sól, pieprz

Karmelizowana cebula:

  • cebula
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła

Do podania:

  • ogórki kiszone
  1. Na maśle podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekane chilli. Gdy się zarumieni przyprawiamy ją solą, pieprzem.
  2. Dodajemy miód i sok z cytryny, krótko karmelizujemy, studzimy.
  3. Makrelę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Rozdrabniamy widelcem.
  4. Widelcem rozdrabniamy również twaróg.
  5. Dodajemy wędzoną makrelę, podsmażoną cebulę, majonez, pietruszkę i przyprawy. Całość mieszamy.
  6. Pastę podajemy koniecznie z ogórkiem kiszonym! Przed podaniem warto schłodzić.
Zdjęcie - Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta z makreli i serka wiejskiego
1

Pasta z makreli i serka wiejsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z awokado
1

Sałatka z awokado

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Awanturka z bryndzy

Awanturka z bryndzy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pesto z pietruszki z serem bursztyn i migdałami

Pesto z pietruszki z serem bur…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pasta z buraków i słonecznika

Pasta z buraków i słonecznika

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Sernik mango
2

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Syrniki- twarogowe placuszki
1

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Roladki z łososia z rzeżuchą i twarożkiem
1

Roladki z łososia z rzeżuchą i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z pomidorów z czarnuszką i serem korycińskim
1

Sałatka z pomidorów z czarnusz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Najprostszy sernik z kruszonką
1

Najprostszy sernik z kruszonką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście