Awanturka

Nie chodzi tu oczywiście o kłótnię, a o pyszną pastę do smarowania pieczywa :-) Pamiętacie może książkę Marii Terlikowskiej "Kuchnia pełna cudów" ? To była moja pierwsza książka kucharska - dostałam ją od mamy w wieku może 7 lat i do dziś darzę ją wielkim sentymentem.

Jednym z przepisów z tej książeczki jest właśnie awanturka. Jakoś tak się stało, że nigdy wcześniej nie miałam okazji jej spróbować. A szkoda, bo to smaczna i prosta pasta do chleba - jej wykonanie zajmuje dosłownie chwilę :-)

 

Zdjęcie - Awanturka   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 125 g puszka sardynek w oleju ( w książce są to szprotki )
  • 125 g opakowanie kremowego twarożku
  • pieprz


Sardynki odsączyć z oleju, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Dodać twarożek i utrzeć razem na gładką masę. Doprawić pieprzem.

Podawać jako dodatek do pieczywa.

Przepisy z tych kategorii

Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei
1

Kimchi (kimczi) - pikantna kis…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Soczewica, cielęcina i kiełki czerwonej kapusty. Pierogi dla Niej i dla Niego!

Soczewica, cielęcina i kiełki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki z kremem budyniowym

Pączki z kremem budyniowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proziaki – placki podkarpackie na sodzie
2

Proziaki – placki podkarpackie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

Zapiekanka ziemniaczana z mięs…

Dzi Dzi
karmelowy

Falafel z buraka
2

Falafel z buraka

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki