Awanturka

Nie chodzi tu oczywiście o kłótnię, a o pyszną pastę do smarowania pieczywa :-) Pamiętacie może książkę Marii Terlikowskiej "Kuchnia pełna cudów" ? To była moja pierwsza książka kucharska - dostałam ją od mamy w wieku może 7 lat i do dziś darzę ją wielkim sentymentem.

Jednym z przepisów z tej książeczki jest właśnie awanturka. Jakoś tak się stało, że nigdy wcześniej nie miałam okazji jej spróbować. A szkoda, bo to smaczna i prosta pasta do chleba - jej wykonanie zajmuje dosłownie chwilę :-)

 

Zdjęcie - Awanturka   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 125 g puszka sardynek w oleju ( w książce są to szprotki )
  • 125 g opakowanie kremowego twarożku
  • pieprz


Sardynki odsączyć z oleju, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Dodać twarożek i utrzeć razem na gładką masę. Doprawić pieprzem.

Podawać jako dodatek do pieczywa.

Przepisy z tych kategorii

PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO

PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym

Ciasto czekoladowe z kremem or…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jabłkowy sernik na zimno z orzechami

Jabłkowy sernik na zimno z orz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Zupa kukurydziana ze słodkim chlebem też kukurydzianym

Zupa kukurydziana ze słodkim c…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Fasolka zapiekana z parmezanem. Letnie dzieło sztuki!

Fasolka zapiekana z parmezanem…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto cytrynowe z pianką i borówkami - bez pieczenia

Ciasto cytrynowe z pianką i bo…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko