Aronia
Owoce aronii są badzo zdrowe, oczywiście im mniej są przetworzone, tym zachowują więcej zdrowotnych właściwości. Oczywista oczywistość. ;-) Na pewno zdrowszy będzie sok zrobiony w parowniku, niż mój dżem. Warto wypróbować różnych przepisów z wykorzystaniem aronii, które wspaniale pomagają w walce z nadciśnieniem, są wartościowe w profilaktyce antyrakowej i cudownie chronią nas przed przeziębieniami.
Dżem z aronii
2 kg owoców aronii
0,5 - 1 kg cukru (zależy od naszych preferencji, z kilograma cukru otrzymamy bardzo słodkie przetwory)
60 - 125 ml wody (ilość wody zależna od ilości cukru)
1 kg jabłek
1 kg gruszek
kawałek świeżego imbiru
Owoce aronii wpierw zamroziłam. Po rozmrożeniu opłukałam je i przebrałam. Zalałam wrzątkiem i zostawiłam, aż woda ostygła. Odcedziłam. W szerokim rondlu o grubym dnie rozpuściłam cukier z dodatkiem wody, zrobiłam syrop. Wrzuciłam obrane i podzielone na cząstki gruszki i jabłka. Gotowałam dotąd, aż owoce stały się szkliste i wtedy wsypałam aronie. Gotowałam od zawrzenia przez ok. 5 minut i zostawiłam na drugi dzień.
Następnego dnia gotowałam owoce na małym ogniu przez ok. półtorej godziny, wcześniej dodając do nich starty świeży imbir. Można je gotować dłużej, np. dotąd aż gruszki i jabłka całkowicie się rozgotują i dopiero wtedy przelać do słoików. Ja podgrzewałam je krócej, nadmiar soku przeznaczyłam do picia, a gęstą masę przełożyłam do słoików, które potem pasteryzowałam.