Arabski chlebek z tahini
Arabski chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem. Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny!
Składniki:
400 g mąki orkiszowej jasnej 630
200 ml mleka
30 ml wody
50 g masła
2 czubate łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 op. suchych drożdży
nadzienie:
1 szklanka tahini
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
1 żółtko+2 łyżki mleka
sezam do posypania
Wykonanie:
- mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut
- tahini wynieszać z cukrem pudrem.
- każdą kulę rozwałkować na okrąg o średnicy 25-30 cm i grubości 3 mm. Posmarować przygotowanym tahini i posypać cynamonem i ściśle zrolować. Następnie rulon skręcić jak sznurek, trzymając sztywno jeden koniec i obracając drugim. Tak skręcony, nieco rozciągniety rulon ciasta wypełniony tahini skręcamy w postać ślimaka. Końcówkę ciasta włożyć pod spód, spiralnie skręconego chlebka. Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
- wyrosniete chlebki posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać sezamem. Piec w 180`C 25 minut do zrumienienia. Studzić na kratce
SMACZNEGO !
źródło: tutaj