Apple Pie – amerykańska szarlotka

Zdjęcie - Apple Pie – amerykańska szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Apple Pie – amerykańska szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W (dobrym) apple pie liczą się dla mnie dwie rzeczy- dużo jabłek i absolutnie maślane, chrupiące ciasto. Tylko tyle potrzeba mi do szczęścia w jesienne dni.

Zdjęcie - Apple Pie – amerykańska szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Apple Pie – amerykańska szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli odstawiliście więc gdzieś w kąt liczenie kalorii i diety, zapraszam serdecznie na słuszną porcję wspaniałego ciasta jabłkowego. U nas zniknęło na jednym posiedzeniu :)

Zdjęcie - Apple Pie – amerykańska szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Apple Pie – amerykańska szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę o głębokości ok. 10 cm i średnicy ok. 28 cm.

Zdjęcie - Apple Pie – amerykańska szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
  • jajko - 1szt
  • cukier - 4 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • masło - 180 g, zimne
  • mleko - ok. 3 łyżki
  • nadzienie
  • jabłka - ok. 6 szt
  • sok z cytryn - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki, brązowy
  • masło - 1 łyżka
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 szt- do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w małą kostkę ziemne masło. Wymieszaj opuszkami palców, jakbyś robił kruszonkę. Dodaj jajko oraz mleko. Szybko połącz składniki. Możesz przygotować też ciasto w malakserze wykorzystując miksowanie pulsacyjne. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na minimum godzinę do lodówki.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej masło i cukier, dodaj jabłka, sok z cytryny oraz cynamon. Smaż kilka minut, aż owoce lekko zmiękną (nadal muszą jednak pozostać jędrne). Przestudź, połącz z mąką ziemniaczaną.

Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj na grubość ok.3 mm. Jedną porcją wyłóż dno i boki foremki do pieczenia. Włóż owoce. Drugą częścią ciasta przykryj wierzch. W cieście na wierzchu zrób otwór (np. nożem, aby para wodna z jabłek miała którędy ulecieć). Sklej brzegi ciasta. Jeśli zostały Ci jakieś skrawki ciasta- możesz je powycinać na kształt np. listków i ozdobić nimi wierzch placka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 0C na ok. 50 minut.

Przed podaniem "apple pie" odczekaj, aż ciasto się przestudzi- będzie łatwiejsze do porcjowania.

Przepisy z tych kategorii

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Pankejki- przepis podstawowy
2

Pankejki- przepis podstawowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Amerykańskie pancakes

Amerykańskie pancakes

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Donaty dyniowe
1

Donaty dyniowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Cynamonowe rollsy z marchewkowym nadzieniem

Cynamonowe rollsy z marchewkow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Coleslaw z kapusty pekińskiej
2

Coleslaw z kapusty pekińskiej

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rocky road brownie  cheesecake

Rocky road brownie cheesecake

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko