Apple Pie – amerykańska szarlotka
W (dobrym) apple pie liczą się dla mnie dwie rzeczy- dużo jabłek i absolutnie maślane, chrupiące ciasto. Tylko tyle potrzeba mi do szczęścia w jesienne dni.
Jeśli odstawiliście więc gdzieś w kąt liczenie kalorii i diety, zapraszam serdecznie na słuszną porcję wspaniałego ciasta jabłkowego. U nas zniknęło na jednym posiedzeniu :)
Proporcje na foremkę o głębokości ok. 10 cm i średnicy ok. 28 cm.
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
- jajko - 1szt
- cukier - 4 łyżki
- sól - 1/2 łyżeczki
- masło - 180 g, zimne
- mleko - ok. 3 łyżki
- nadzienie
- jabłka - ok. 6 szt
- sok z cytryn - 1 łyżka
- cukier - 2 łyżki, brązowy
- masło - 1 łyżka
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt- do posmarowania wierzchu
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w małą kostkę ziemne masło. Wymieszaj opuszkami palców, jakbyś robił kruszonkę. Dodaj jajko oraz mleko. Szybko połącz składniki. Możesz przygotować też ciasto w malakserze wykorzystując miksowanie pulsacyjne. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na minimum godzinę do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej masło i cukier, dodaj jabłka, sok z cytryny oraz cynamon. Smaż kilka minut, aż owoce lekko zmiękną (nadal muszą jednak pozostać jędrne). Przestudź, połącz z mąką ziemniaczaną.
Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj na grubość ok.3 mm. Jedną porcją wyłóż dno i boki foremki do pieczenia. Włóż owoce. Drugą częścią ciasta przykryj wierzch. W cieście na wierzchu zrób otwór (np. nożem, aby para wodna z jabłek miała którędy ulecieć). Sklej brzegi ciasta. Jeśli zostały Ci jakieś skrawki ciasta- możesz je powycinać na kształt np. listków i ozdobić nimi wierzch placka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 0C na ok. 50 minut.
Przed podaniem "apple pie" odczekaj, aż ciasto się przestudzi- będzie łatwiejsze do porcjowania.