Angielskie bułeczki

Angielskie bułeczki

Oto kolejne bułeczki w moim wykonaniu, a przepis zaczerpnięty z pachnącego wanilią bloga Evenki :) Bułeczki są przepyszne, mięciutkie i tak cudownie pachną podczas pieczenia. Nie ma to jak własnego wypieku pieczywo! :) Nam najbardziej smakowały z dżemem :)

Zdjęcie - Angielskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*450g mąki chlebowej

*2 łyżeczki soli

*1/2 łyżeczki cukru

*1 opakowanie drożdży instant (7g)

*50g masła

*1 szklanka letniego mleka

*1 jajko

Do posmarowania:

*1 żółtko

*1 łyżka wody

Wykonanie:

Mąkę z solą przesiać do dużej miski, wsypać cukier i drożdże. Następnie dodać miękkie masło i rozetrzeć z mąką. Wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać.

Wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryc naoliwioną folią aluminiową. Zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Po upływie tego czasu ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać przez 2 -3 minuty. Podzielić na 12 równych kawałków i formować dowolne kształty. Ja zrobiłam okrągłe bułeczki, warkoczyki i świńskie ogonki :) Poukładać bułki w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Żółtko wymieszać z łyżką wody i posmarować bułeczki. Można je posypać sezamem lub makiem.

Piec 15-18 minut na złoty kolor.

Zdjęcie - Angielskie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów