Ananasowy kurczak teriyaki
Uwielbiam kuchnię azjatycką i wszelakie wariacje, to jeden z moich ulubionych przepisów, słodki z lekką dymną nutką, kurczak teriyaki z ananasem.
Składniki- Ananas - 1 puszka
- Sos sojowy - 3 łyżki
- Imbir - 1 łyżeczka
- Miód - 2 łyżki
- Czosnek - 1 ząbek
- Pierś z kurczaka - 4 szt
Ananas może być świeży ( ok 200g ) ja użyłam z puszki, bo o tej porze roku taki jest łatwiej dostępny.
Mocno rozdrobnionego ananasa, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sos sojowy i miód wrzucamy do miski i mieszamy aż składniki się połączą.
Połowę marynaty odlewamy do szczelnego pojemnika i odkładamy na później, resztę wlewamy do woreczka foliowego ( np takiego do robienia mrożonek ) i wkładamy do niego oczyszczone piersi z kurczaka.
Masujemy delikatnie żeby sos dotarł we wszystkie zakamarki i odkładamy do lodówki na minimum 30min a najlepiej na parę godzin.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( termoobieg ) , blaszkę wyłożoną folią aluminiową wkładamy na środkowe prowadnice.
Po rozgrzaniu wkładamy piersi polewając je z wierzchu marynatą z woreczka, pieczemy 8-10 min z każdej strony.
Połowę marynaty którą odłożyliśmy wcześniej wrzucamy na patelkę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy ok 3 min aż zrobi się ładny, gęsty i pełen smaku sos.
Po wyjęciu z piekarnika kurczaka kroimy na plastry i podajemy polanego sosem, podawać można np z ryżem.