900. Kanelbullar

Kanelbullar to skandynawskie bułeczki z cynamonem i kardamonem..ja podpatrzyłam takie bułeczki tutaj i również dodałam twaróg i rodzynki..i zwinęłam ciut inaczej..
Zdjęcie - 900. Kanelbullar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na ciasto:
· 250 ml ciepłego mleka
· 100 g cukru
· 25 g świeżych drożdży
· 1 jajko
· 120 g masła
· 1-2 łyżeczki kardamonu
· szczypta soli
· skórka pomarańczowa drobno posiekana
· 65 dkg mąki

Na nadzienie:
· 100 g masła
· cukier do smaku
· 3-4 łyżki cynamonu
· 30 g namoczonych rodzynek
· 300 g białego sera
· 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Drożdże i cukier rozrobić w ciepłym mleku, odstawić do wyrośnięcia.Roztopic masło i wymieszać z jajkiem, solą i kardamonem. Tę mieszaninę połączyć najpierw z zaczynem, a potem dodać mąkę i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz.Wyrośnięte ciasto na 4 części i każde z nich rozwałkować na płaty o wymiarach ok. 30 cm szerokości, 20 cm długości i 3 mm wysokości.
Twaróg wymieszać z jogurtem, dodać cukru do smaku. Masło rozpuścić.
Każdy prostokąt ciasta posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cynamonem i rodzynkami. Nałożyć cienką warstwę białego sera. Prostokąt ciasta zwinąć mocno w roladę od dłuższego boku. Tak powstałe rulony pokroić według uznania.

Gotowe bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 min. Przed wstawieniem kanelbullar do piekarnika posmarować je jogurtem i posypać brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 min., aż się ładnie zarumienią.
Zdjęcie - 900. Kanelbullar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
1

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Gołąbki bez zawijania
1

Gołąbki bez zawijania

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
1

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia

Szwedzki świąteczny chleb korz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny

Vörtbröd - szwedzki chleb świą…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami
1

Brunkager, czyli brązowe ciast…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Śledzie w cytrusach na świąteczny stół. Spotkanie w Ambasadzie Szwecji
2

Śledzie w cytrusach na świątec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Najlepsze ciasteczka imbirowe i kolacja z prawdziwego zdarzenia
1

Najlepsze ciasteczka imbirowe…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem

Szczęście w nieszczęściu i duń…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze