900. Kanelbullar
Kanelbullar to skandynawskie bułeczki z cynamonem i kardamonem..ja podpatrzyłam takie bułeczki tutaj i również dodałam twaróg i rodzynki..i zwinęłam ciut inaczej..
Na ciasto:
· 250 ml ciepłego mleka
· 100 g cukru
· 25 g świeżych drożdży
· 1 jajko
· 120 g masła
· 1-2 łyżeczki kardamonu
· szczypta soli
· skórka pomarańczowa drobno posiekana
· 65 dkg mąki
Na nadzienie:
· 100 g masła
· cukier do smaku
· 3-4 łyżki cynamonu
· 30 g namoczonych rodzynek
· 300 g białego sera
· 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Drożdże i cukier rozrobić w ciepłym mleku, odstawić do wyrośnięcia.Roztopic masło i wymieszać z jajkiem, solą i kardamonem. Tę mieszaninę połączyć najpierw z zaczynem, a potem dodać mąkę i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz.Wyrośnięte ciasto na 4 części i każde z nich rozwałkować na płaty o wymiarach ok. 30 cm szerokości, 20 cm długości i 3 mm wysokości.
Twaróg wymieszać z jogurtem, dodać cukru do smaku. Masło rozpuścić.
Każdy prostokąt ciasta posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cynamonem i rodzynkami. Nałożyć cienką warstwę białego sera. Prostokąt ciasta zwinąć mocno w roladę od dłuższego boku. Tak powstałe rulony pokroić według uznania.
Gotowe bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 min. Przed wstawieniem kanelbullar do piekarnika posmarować je jogurtem i posypać brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 min., aż się ładnie zarumienią.
Na ciasto:
· 250 ml ciepłego mleka
· 100 g cukru
· 25 g świeżych drożdży
· 1 jajko
· 120 g masła
· 1-2 łyżeczki kardamonu
· szczypta soli
· skórka pomarańczowa drobno posiekana
· 65 dkg mąki
Na nadzienie:
· 100 g masła
· cukier do smaku
· 3-4 łyżki cynamonu
· 30 g namoczonych rodzynek
· 300 g białego sera
· 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Drożdże i cukier rozrobić w ciepłym mleku, odstawić do wyrośnięcia.Roztopic masło i wymieszać z jajkiem, solą i kardamonem. Tę mieszaninę połączyć najpierw z zaczynem, a potem dodać mąkę i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godz.Wyrośnięte ciasto na 4 części i każde z nich rozwałkować na płaty o wymiarach ok. 30 cm szerokości, 20 cm długości i 3 mm wysokości.
Twaróg wymieszać z jogurtem, dodać cukru do smaku. Masło rozpuścić.
Każdy prostokąt ciasta posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cynamonem i rodzynkami. Nałożyć cienką warstwę białego sera. Prostokąt ciasta zwinąć mocno w roladę od dłuższego boku. Tak powstałe rulony pokroić według uznania.
Gotowe bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 min. Przed wstawieniem kanelbullar do piekarnika posmarować je jogurtem i posypać brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 min., aż się ładnie zarumienią.