30 lat minęło

30 lat minęło, może nie jak jeden dzień, ale zastraszająco szybko. Czas zaczął biec szybciej po maturze, na studiach jeszcze przyspieszył, a kiedy na świecie pojawił się Bąbel zaczął biec i kręcić jak rollercoaster. Co chwilę jest kolejny poniedziałek, kolejny pierwszy i kolejne urodziny. Tym razem wypadły okrągłe trzydzieste. Z tej okazji przedstawiam tort mocno czekoladowy z ..... cukinią. Jest zwarty, wilgotny, mega czekoladowy i po prostu pyszny.
Tort czekoladowy z cukinią
  • 250g mąki
  • 50g kakao
  • 100g czekolady białej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 400g cukinii
  • 180g cukru
  • 2 jajka
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Zdjęcie - 30 lat minęło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cukinią zetrzeć na tarce jarzynowej, czekoladę pokroić na drobne kawałki. W misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, dodać do tego zmiksowane jajka, cukier i olej. Dokładnie wymieszać i dodać cukinię i czekoladę, Wymieszać, przełożyć do tortownicy (24cm) i piec 45 minut w 180 stopniach.
Mus
  • 400g śmietany 30%
  • 100 serka mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, wmiksować w to serek i na końcu przestudzoną płynną czekoladę. Udekorować tort i ułożyć dowolne owoce.

Inspiracja: Zwierciadło numer chyba na maj 2012

Kategorie przepisów

Podobne przepisy