3 bit
- SKŁADNIKI:
- ** masa krówkowa – 500 g
- ** herbatniki – 50 szt
- ** krakersy – 25 szt
- ** śmietana 36% - 400 ml
- ** śmietanfix – 2 op
- ** czekolada mleczna – 70
- MASA BUDYNIOWA :
- ** mleko – 500 ml
- ** cukier – 120 g
- ** żółtko – 2 szt
- ** mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- ** mąka pszenna – 3 łyżki
- ** masło – 180 g
- Karmel , ciastko , czekolada – któż z nas nie kojarzy takiej reklamy ?! Dotyczyła ona co prawda batonika złożonego z dwóch paluszków , ale składniki są bardzo podobne do ciacha , która ja dziś chciała bym Wam przedstawić. Zapewne większość z Was kojarzy , a może nawet robiła. Chodzi o 3 Bit.
Niesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia. Złożone z warstw herbatników … ciągnącego karmelu i puszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami. Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami.
UWAGA :
PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.
ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ O POŁOWĘ.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA BUDYNIOWA :
1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem.
Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką ziemniaczaną i pszenną.
Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki.
Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę.
Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.
Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.
CAŁOŚĆ :
Dno blachy wykładamy herbatnikami.
Rozsmarowujemy ciepłą krówkę.
Przykrywamy warstwą krakersów.
Pokrywamy masą budyniową.
Przykrywamy resztą herbatników.
Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem.
Pokrywamy warstwę herbatnikową a na sam wierzch ścieramy czekoladę.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc )
Zajadamy!
Smacznego!