3 Bit

Pewnie wszyscy znają popularne ciasto jakim jest 3 bit. Jest to faktycznie pyszne ciacho i tych, którzy jeszcze go nie robili zachęcam bo naprawdę warto. Ja dzisiaj przedstawiam swoją wersję, która różni się tym, że zamiast masy budyniowej dałam masę z mleka w proszku. Dzięki temu ciasto bardziej przypomina batonika, któremu zawdzięcza nazwę.

Zdjęcie - 3  Bit  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 1 kostka masła
  • sok z 1 cytryny
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 serki homogenizowane
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 słodkie śmietanki (po 200 ml)
  • herbatniki
  • czekolada 
     

Mleko skondensowane ugotować 3 godziny na karmel. Masło utrzeć, dodać żółtka ubite na parze z cukrem. Cukru można dać trochę mniej. Dodawać na przemian serki i mleko w proszku. Na koniec dodać sok z cytryny. Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru. Blaszkę wyłożyć herbatnikami, następnie wyłożyć masę z mleka w proszku, herbatniki, mleko skondensowane, herbatniki, bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto jest słodkie ale bardzo dobre.

* Ja, tym razem zastąpiłam serki homogenizowane jogurtami naturalnymi, nie zmieniło to wogóle smaku a było mniej słodkie. Ilość cukru także zredukowałam do minimum a ciasto i tak było dość słodkie od masy karmelowej.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Ciasto monte
9

Ciasto monte

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Beza z kremem z białej czekolady, solonym karmelem i migdałami

Beza z kremem z białej czekola…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Orzechowy tort bezowy

Orzechowy tort bezowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krajanka z  migdałami
2

Krajanka z migdałami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tort Ambasador
10

Tort Ambasador

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Tort Siedemnastka
34

Tort Siedemnastka

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne