1455. Ciasto czekoladowe

Pyszne i proste [ bez użycia miksera] do zrobienia, pomysł podpatrzony w Małej Cukierence.Ja dodatkowo przełożyłam bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne]. Z braku maślanki i czekolady [ ktoś mi ją podkradł haha] dałam jogurt naturalny i zrobiłam polewę,  zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm. Zdjęcie - 1455. Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 250g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200ml oleju
  • 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego]
  • 3 jajka lekko ubite widelcem

Dodatkowo:

  • 150g mlecznej czekolady albo polewa:
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 kostki margaryny

 

  • kolorowa posypka cukrowa
  • śmietana+cukier

Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
Składniki sypkie wymieszać w jednej misce,a w drugiej misce mokre.Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą śmietaną z cukrem.
Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje. Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką. Zdjęcie - 1455. Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1455. Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1455. Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1455. Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1455. Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - 1455. Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy