1455. Ciasto czekoladowe
Pyszne i proste [ bez użycia miksera] do zrobienia, pomysł podpatrzony w Małej Cukierence.Ja dodatkowo przełożyłam bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne]. Z braku maślanki i czekolady [ ktoś mi ją podkradł haha] dałam jogurt naturalny i zrobiłam polewę, zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm.
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 250g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 200g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200ml oleju
- 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego]
- 3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
- 150g mlecznej czekolady albo polewa:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 1/4 kostki margaryny
- kolorowa posypka cukrowa
- śmietana+cukier
Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
Składniki sypkie wymieszać w jednej misce,a w drugiej misce mokre.Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto można przekroić na połowę i przełożyć ubitą śmietaną z cukrem.
Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje. Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.