1218. Jogurtownik z malinowym musem
Lubicie ciasta bez pieczenia?..ja owszem..a to ciasto jest szybkie do zrobienia..pomysł na nie nadesłała Renata..ja jak zwykle dostosowałam do składników posiadanych w domu..zamiast jagód dałam maliny..jeden jogurt naturalny zamieniłam na brzoskwiniowy..Dałam żelatyny tyle co w przepisie, ale według mnie trochę ciut za mało..moja masa nie stężała za bardzo..nie rozlewała się , ale nie była taka jaka powinna być ..następnym razem zwiększę ilość żelatyny, a zmniejszę ilość ciastek...jak dla mnie warstwa spodnia była ciut za gruba..ale ogólnie smacznie było...polecam..
Dziś Dzień Kobiet Bez wyrzeczeń i diet,
Troszkę pudru, ciutkę szminki
I już mamy lepsze minki Tu za dużo, tam za mało
Każdej z nas się wydawało,
Że ma wszystko wręcz na opak,
Prościej ma niejeden chłopak
Więc po winko wysyłamy
I z kwiatami zapraszamy.
Składniki na tortownicę 22cm:
Składniki na spód:
Przygotowanie spodu: Masło roztopić w rondelku. Herbatniki i płatki migdałowe zmielić w blenderze , dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy mocno dociskając do dna. Tortownicę wstawić do lodówki. Przygotowanie masy jogurtowej: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. W międzyczasie jogurt, serek waniliowy, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i cały czas miksując dodać ją do masy jogurtowej. Masę przelać na tortownicę i ponownie wstawić ją do lodówki. Masa do całkowitego zastygnięcia powinna się chłodzić ok. 1,5 godziny. Przygotowanie musu owocowego: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. W międzyczasie owoce przełożyć do rondelka, zasypać je cukrem i podgrzewać na gazie aż do momentu gdy puszczą sok. Następnie jagody rozdrobnić blenderem na gładką masę. Powstałą masę przetrzeć przez sitko aby pozbyć się całkowicie skórek z jagód. Namoczoną żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić i dodać do musu , odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna przelać ją na masę jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.
Ciasto będzie gotowe po całkowitym zastygnięciu ostatniej warstwy.
Udekorować np. bitą śmietaną lub według gustu..u mnie posypane tylko posypką czekoladową.
Dziś Dzień Kobiet Bez wyrzeczeń i diet,
Troszkę pudru, ciutkę szminki
I już mamy lepsze minki Tu za dużo, tam za mało
Każdej z nas się wydawało,
Że ma wszystko wręcz na opak,
Prościej ma niejeden chłopak
Więc po winko wysyłamy
I z kwiatami zapraszamy.
Składniki na tortownicę 22cm:
Składniki na spód:
- 20 dkg herbatników maślanych
- 5 dkg pokruszonych płatków migdałowych
- 10 dkg masła
- 80 dkg gęstego jogurtu naturalnego - 2 duże kubeczki
- 10 dkg serka waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej)
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 dkg jagód (świeże lub mrożone) [ u mnie maliny]
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Przygotowanie spodu: Masło roztopić w rondelku. Herbatniki i płatki migdałowe zmielić w blenderze , dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy mocno dociskając do dna. Tortownicę wstawić do lodówki. Przygotowanie masy jogurtowej: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. W międzyczasie jogurt, serek waniliowy, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i cały czas miksując dodać ją do masy jogurtowej. Masę przelać na tortownicę i ponownie wstawić ją do lodówki. Masa do całkowitego zastygnięcia powinna się chłodzić ok. 1,5 godziny. Przygotowanie musu owocowego: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. W międzyczasie owoce przełożyć do rondelka, zasypać je cukrem i podgrzewać na gazie aż do momentu gdy puszczą sok. Następnie jagody rozdrobnić blenderem na gładką masę. Powstałą masę przetrzeć przez sitko aby pozbyć się całkowicie skórek z jagód. Namoczoną żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić i dodać do musu , odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna przelać ją na masę jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.
Ciasto będzie gotowe po całkowitym zastygnięciu ostatniej warstwy.
Udekorować np. bitą śmietaną lub według gustu..u mnie posypane tylko posypką czekoladową.