Porady kulinarne
-
Orzechy laskowe - jak je uprażyć?
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni (bez termoobiegu), orzechy wrzucamy na blachę i prażymy przez 20 minut. Następnie owijamy je czysta ściereczką i pocieramy, aż zejdzie z nich skórka.
-
-
Jak marynować śledzie?
Bardzo łatwo możemy je zamarynować w domu. Wystarczy solone płaty wymoczyć w wodzie, a następnie zalać zimną zalewą przygotowaną w następujący sposób.
Wodę zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Zalewa powinna być słodko - kwaśna.
-
Baba ziemniaczna - jak długo ją piec?
Pieczenie:
I- w prodiżu - prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.
II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).
-
Ciasto pierogowe na maślance - jakie składniki?
Ciasto pierogowe na maślance: 1/2 kg mąki, maślanka (do 1/2 litra), szczypta soli.
-
Faworki - jak zrobić faworki doskonałe?
Nie zapomnijcie o tym, że: mąkę do ciasta należy przesiać i nie dodawać jej zbyt dużo; ciasto faworkowe powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego, nie należy również ciasta zbyt mocno podsypywać, wybijanie wałkiem jest konieczne, możecie zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut), ciasto musi "odpocząć", ciasto należy rozwałkować najcieniej jak sie tylko da, faworki wrzucamy na gorący smalec (lub plantę) i pilnujemy, aby się nie spaliły (wystarczy kilka sekund i po faworkach)-), po usmażeniu koniecznie trzeba osączyć faworki na papierowych ręcznikach
-
Jak przygotować pyszne faworki?
1. Śmietany należy dodać tyle, aby otrzymać ciasto gładkie, nie klejące sie do rąk o konsystencji zbliżonej do ciasta pierogowego
2. Masło powinno być jak najlepszej jakości
3. Po każdym posmarowaniu masłem i złożeniu w kopertę, należy ciasto wałkować tylko w jedną stronę - od siebie na zewnątrz. Wałka nie należy cofać po cieście, lecz zawsze unosić go w górę i ponownie wałkować od siebie.
4. Przed samym wycinaniem faworków można wałkować w każdą stronę
5. Aby przy wałkowaniu ciasto nie przywierało do stolnicy, należy lekko je podsypywać mąką.
6. Tłuszcz do smażenia powinien być bardzo gorący.
-
Sos pomidorowy - jak długo gotować?
Prawdziwie dobry sos pomidorowy do makaronu, musi gotować się dość długo (ok. 1 godziny), aby osiągnął odpowiednią konsystencję