Śledzie marynowane

To były najlepsze śledzie marynowane, jakie jadłam do tej pory. Bardzo gorąco polecam! Tym razem skorzystałam z przepisu Ani.

Zdjęcie - Śledzie  marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 kg płatów śledziowych (wcześniej wymoczonych w mleku)

ok. 30 -40 dag cebuli pokrojonej w półplasterki


Zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu spirytusowego
10 łyżeczek cukru
6-8 goździków
6-8 ziarenek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe

Gdy jeszcze moczą się śledzie w mleku, zagotować w dużym garnku wodę i zblanszować cebulę. Potem odstawić ja na sicie w chłodnym miejscu do ostudzenia.
W rondelku mieszamy składniki zalewy i po zagotowaniu zostawiamy jeszcze na małym ogniu na kilka minut, żeby wydobyć aromat z przypraw. Potem odstawiamy do wystygnięcia. Zalewę koniecznie trzeba spróbować - powinna mieć dosyć ostry smak octu złagodzony cukrem.
Śledzie wkładamy do dużego szklanego słoja - na przemian z cebulą i na końcu zalewamy wystygniętą zalewą. Zalewa powinna oczywiście przykrywać wszystko. Odstawiam do lodówki na 2-3 dni i gotowe.
Podajemy ze świeżym chlebem i ew. śmietaną 18%.

Smacznego:-)

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z kawiorem
5

Śledzie z kawiorem

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Śledzie  korzenne
7

Śledzie korzenne

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Śledzie ze smażoną  cebulką
10

Śledzie ze smażoną cebulką

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Śledzie po sułtańsku
19

Śledzie po sułtańsku

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Śledzie po wiejsku  II
36

Śledzie po wiejsku II

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Śledzie: gajowego i w miodowo - cebulowym  sosie
33

Śledzie: gajowego i w miodowo…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko