Porady kulinarne
-
Jak zrobić lśniącą polewę czekoladową?
Żelatyna - dzięki temu dodatkowi polewa jest błyszcząca, dobrze się rozsmarowuje i ładnie wygląda na cieście. I do tego szybko się ją przygotowuje :)
-
Nalewka - dlaczego mętnieje?
Nalewka robi się mętna od przekrojonych daktyli - najlepiej wkładać je w całości. Rodzynki też sprawiają , że nalewka mętnieje - można dodać ich mniej niż w przepisie (można również zastąpić je dużymi suszonymi żurawinami ).
-
Jak dodawać cukier do nalewki?
Najważniejsze - należy go rozmieszać z alkoholem i dopiero tym zalać owoce. Można też rozpuścić cukier w niewielkiej ilości lekko podgrzanego rumu. Gdy mieszanka ostygnie, dodać resztę alkoholu.
-
Nalewki - jakich alkoholi użyc?
Poniżej sprawdzone połączenia alkoholowe:
- 1 l ciemnego rumu + 200 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
- 850 ml rumu + 150 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
- 0,5 l spirytusu rozcieńczonego do 50%
-
Tort naleśnikowy - gdzie go zrobić?
Tort naleśnikowy z pieczarkami najwygodniej zrobić w tortownicy - łatwiej będzie go pokroić na zgrabne kawałki.
-
-
Masa serowa - co zrobić, aby była delikatniejsza?
Jeżeli chcecie, żeby masa (serowa) była lżejsza, to zmiksujcie wszystkie składniki oprócz białek, a potem delikatnie wmieszajcie ubitą na sztywno pianę.
-
Jakich krewetek używać do smażenia?
Polecam użycie dużych krewetek tygrysich, koktajlowe się nie nadają, za bardzo się wysuszają podczas smażenia.
-
Jak zagospodarować białka?
Często zdarza się, że po pieczeniu kruchego ciasta zostaje mi nadmiar białek, które trzeba jakoś zagospodarować. Pierwszą rzeczą, jaka wtedy przychodzi mi do głowy, są bezy albo piegusek. Okazuje się , że z białek można też upiec całkiem smaczną babkę o cytrusowym aromacie.
-
Powidła truskawkowe - jak długo smażyć?
Smażenie można rozłożyć sobie na kilka dni - codziennie po trochę.
-
Powidła truskawkowe - ile cukru dodać?
Jeżeli truskawki są słodkie, można zmniejszyć ilość cukru lub nie dodawać go wcale.