Czas na odsłonę drugą, czyli sobotę. Przygotowałam tego dnia muffiny czekoladowo – jabłkowe, studenckie ciasteczka owsiane oraz trifle czekoladowe z jeżynami
Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne, a o ileż zdrowsze. Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek, smakują jak autentyczne pączki. Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków. Bardzo łatwe do przygotowania. Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.
Rozpuścić czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej. Rozbić w moździerzu kardamon, usunąć łupinki, a ziarenka drobno rozetrzeć. Wyciągnąć masę z kąpieli wodnej i do ciepłej masy dodać przesianą mąkę wraz z cukrem i kardamonem, a następnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajka oraz żółtka i wszystko delikatnie zmiksować...