Miłośnikom dań ziemniaczanych polecam hit kuchni białoruskiej. Placki z gotowanych ziemniaków wypełnione farszem z białego sera smażone na patelni i podane z kleksem śmietany są genialne. Na ciepło smakują tak dobrze, że ciężko się od nich odczepić.
Kurczak teriyaki w zdrowszej, bo pieczonej wersji. Idealny z dodatkiem ryżu lub nawet jako dodatek do bułek pita lub kebab. Bardzo prosty i szybki przepis.
Chinkali, czyli słynne pierożki w kształcie sakiewek z przepysznym bulionem w środku, należą do czołówki najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Faszeruje się je wołowiną, wieprzowiną lub baraniną. Do mięsa dodaje się sporo rosołu lub bulionu warzywnego, bo im wilgotniejszy farsz, tym więcej pysznego płynu będzie się kryło w środku pieroga i o to chodzi!
Kolorowe mielone, z dodatkiem mielonej papryki czerwonej oraz natki pietruszki.
Niesamowicie wilgotne.
W smaku da się odczuć smak papryki, jest to więc opcja idealna dla miłośników tego warzywa.
Chrupiące warzywa w delikatnym cieście, podane z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chilli. Raz na jakiś czas wracam do tego przepisu, bo to zdecydowanie moje smaki.
Kluseczki przepyszne i najdelikatniejsze ze wszystkich kluseczek. Robione dla dzieci, ale podjadane przez rodziców :) Oprócz tego mega szybkie do zrobienia.
Przepis, na filety kurczaka w kremowym sosie z papryką i pieczarkami. Uzupełnieniem potrawy, będzie kasza, ryż lub makaron. Polecam na szybki i smaczny obiad, dla całej rodziny 🙂