Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
Na blogu znajdziecie naprawdę wiele przepisów z rabarbarem w roli głównej (pod TYM linkiem), przeglądając je zauważycie pewnie, że co jakiś czas przewija się deser o tajemniczo brzmiącej nazwie “cobbler”. To wariacja na temat owoców zapiekanych pod kruszonką. Mamy więc tu także warstwę pieczonych we własnym sosie, ciepłych owoców, na wierchu jednak pojawia się ciasto. Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i maślane, po prostu pyszne!
Ja takie zapiekanki owocowe wprost uwielbiam, nie tylko za smak, ale i za to, że robią się w zasadzie same. Ciasto mieszam tylko łyżką w misce, owoce kroję i już deser może lądować w piekarniku.
Proporcje owoców, jakich użyjecie do przygotowania tego deseru są w zasadzie dowolne. Możemy bowiem wyobrazić sobie zarówno symboliczną, centymetrową ich warstwę pod ciastem, jak i naprawdę solidną foremkę pełną owoców. Wiadomo tylko- im więcej, tym lepiej:)
Z podanych proporcji przygotowałam solidną porcję dla 4-5 osób.
Składniki:- Ciasto:
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
- mielone migdały - 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 1/4 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 50 g, zimne
- maślanka - 3/4 szklanki
- migdały - słupki lub płatki, ok. 3-4 łyżki, opcjonalnie
- Owoce:
- rabarbar - 250g
- inne owoce - 2 szklanki mrożonej/świeżej mieszanki (maliny, jagody jeżyny) lub np. truskawki
- jabłko - 2 szt
- cukier - ok. 3 łyżki, w zależności od kwaskowatości owoców- do smaku
- mąka ziemniaczana - 3/4 łyżki
Owoce i rabarbar- obrany i pokrojony na ok. 1 cm kawałki oraz jabłka obrane, pokrojone w kostkę wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną, by owoce lekko puściły sok. Po tym czasie przełóż je do naczynia, w którym będziesz zapiekać deser (ja użyłam żeliwnej patelni).
W misce połącz mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodaj pokrojone w małą kostkę masło i krótko wymieszaj całość opuszkami palców, aby powstała kruszonka. Wlej maślankę i krótko wymieszaj, niebyt dokładnie. Ciasto nie powinno być gładkie, ma mieć grudki i być niejednolite.
Łyżką nakładaj ciasto na wierzch owoców, w nieregularnych odstępach- nie ma pokryć całej powierzchni, niech to będą “wyspy” w pewnych odległościach od siebie. Wierzch ciasta posyp migdałami. Zapiekaj ok. 35 minut w temp. 190 oC, wierzch ciasta musi się ładnie zarumienić, a owoce puścić sok.
Przed podaniem odczekaj chwilę, aby sos zebrany w naczyniu lekko zgęstniał. Podawaj na ciepło np. z lodami, sosem waniliowym lub bitą śmietanką.