Przepis, na tą gotowaną roladę z kurczaka, jest bardzo prosty, a w efekcie końcowym, mięso zaskakuje smakiem i wyglądem. Ta rolada jest pyszna! Do tego pięknie się prezentuje i z pewnością można powiedzieć, że należy do lekkich, dietetycznych potraw.
Mięso kaczki jest rewelacyjne. Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką i mięsem odchodzącym od kości. Moja była naprawdę idealnie doprawiona. Wyczuwalna ostrość chili i imbiru, kwaskowatość żurawiny i soku z cytryny została przełamana słodyczą miodu i sosem sojowym.
Ostatnio na niedzielę ugotowałam kurczaka w sosie migdałowym według hiszpańskiej receptury. Określenie „en pepitoria” oznacza sposób zagęszczania sosu ugotowanymi jajkami i mielonymi migdałami, który w Hiszpanii stosowany jest do wielu potraw, nie tylko do kurczaka. Muszę przyznać, że ten migdałowo-czosnkowo-winny sos był tak pyszny, że wyjadałam go łyżką wprost z garnka ;)
Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.