Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na oleju.
Gdy grzyby zmiękną, a woda z nich odparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy...
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Żółtko lekko mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Ubijając rózgą, dolewamy wąską strużką olej Kujawski do uzyskania lekkiej konsystencji majonezu...
Dziś kolejny przepis na pieczone mięso, które można serwować na ciepło i na zimno. W oryginalnym przepisie szpinak zastąpiony jest jarmużem, za którym ja akurat nie przepadam. Ale wybór zostawiam użytkownikom :)
Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Kaszę gotujemy al dente, przecedzamy i wrzucamy do miski, studzimy. Dodajemy do niej poszatkowane zioła, słonecznik, chili, oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy...
Dzisiaj proponuję Wam rybę ułożoną na jarmużu i zapieczoną pod warstwą kremowego beszamelu. Trochę inny i bardziej przystępny sposób przemycenia sezonowego "zielska". Większość na hasło jarmuż dostaje dziwnych drgawek. Zupełnie nie wiem dlaczego. Zacznijmy go oswajać, bo wart jest tego:-)
Pyszny i prosty przepis na śledzie w sosie musztardowym. Zrobisz je w 10 minut, ale muszą swoje odstać, żeby nabrały smaku. Najlepiej przygotować je rano i na kolację już będą gotowe :).
W tym przepisie możecie eksperymentować z użyciem różnych suszonych owoców (żurawin, śliwek itp), a także różnych orzechów. Taki sos podać możecie także do wędlin na zimno, szczególnie tych w świątecznym klimacie.
Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Dodajemy starty imbir, miód, olej, sok wyciśnięty z cytryny, sól oraz pieprz cytrynowy. Mieszamy.
Osuszoną szynkę wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu odwracając mięso. (Można odstawić na noc do lodówki)...
W szerokim naczyniu mieszamy sos sojowy, 60 ml oleju Kujawski, syrop klonowy, skórkę otartą i wyciśnięty sok z 1 pomarańczy i sok z cytryny. W marynacie zanurzamy kawałki łososia i odstawiamy na 10 minut.Na pozostałym oleju smażymy szpinak. Gdy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak posypujemy migdałami i mieszamy...
Śledzie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1 godziny.
Cebulę kroimy w cienkie talarki. Zalewamy wrzątkiem, a po chwili przelewamy zimną wodą. Osuszamy.
Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie półplasterki...
Dzisiaj przepis na sałatkę w muszlach makaronowych. Jest prosta, dość szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i pięknie się prezentuje! Możemy przygotować ją na kolację, znakomicie sprawdzi się też jako przekąską na imprezie.
Chcesz otrzymywać najnowsze przepisy na skrzynkę e-mail?
Załóż konto