Żurek z białą kiełbasą
Żurek to zupa , która jak żadna inna kojarzy mi się z Wielkanocą . Aromatyczna , o zdecydowanym smaku , sycąca - świetna nie tylko na święta :)
To moja pierwsza propozycja do Kuchni Wielkanocnej .
Składniki :
- 2-3 pętka białej kiełbasy
- kawałek wędzonych żeberek
- 500 ml zakwasu żurkowego
- 2-3 łyżki śmietany
- włoszczyzna [ może być krojona ,mrożona ]
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- ziele angielskie, listek laurowy
- majeranek
- 2-3 ziemniaki*
- Vegeta
- sól , pieprz
Kiełbasę i żeberka włożyć do garnka, zalać 2 - 2,5 l wody, dodać 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i łyżkę Vegety. Zagotować, dodać obraną włoszczyznę i cebulkę. Gotować ok.30-45 minut.
Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy, ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlać zakwas. Pogotować chwilę, dodać zgniecione ząbki czosnku. Śmietanę rozmieszać z paroma łyżkami zupy, wlać do garnka, zagotować. Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka .
Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki .
* ziemniaki można pominąć