Zupa ziemniaczano - cebulowa
Bardzo fajna, prosta i szybka zupa. Bardzo aromatyczna! Z nutą cynamonu, imbiru i kminku. Niezbyt gęsta, ale pyszna.
Zdjęcia poniżej przedstawiają zupę już wymieszaną ze śmietaną, jakoś nie za bardzo wychodziło mi zrobienie kleksu:) Gorąco polecam!
/źródło: Gotuję bo lubię/
Zupa ziemniaczano-cebulowa
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
- 1 litr wody
- 2 kostki bulionu z kurczaka (lub dobrego domowego)
- 1/2 łyżeczki kminku (może być mielony)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szczypta cynamonu
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- sól
- gęsta śmietana 18%
Na oleju w garnku o grubym dnie szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir i smażymi jeszcze przez minutę. Wszystkie przyprawy mieszamy z 3 łyżkami wody, do chwili uitworzenia jednolitej papki i dodajemy ją do cebuli. Chwilkę podsmażamy, mieszając. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy gorącym rosołem lub wodą z kostkami bulionowymi. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, a nstępnie miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną świeżo zmielonym pieprzem. Pysznie smakuje z dodatkiem grzanek.
Smacznego!