Zupa ziemniaczano - cebulowa

Zupa ziemniaczano -  cebulowa

Bardzo fajna, prosta i szybka zupa. Bardzo aromatyczna! Z  nutą cynamonu, imbiru i kminku. Niezbyt gęsta, ale pyszna.

Zdjęcia poniżej przedstawiają zupę już wymieszaną ze śmietaną, jakoś nie za bardzo wychodziło mi zrobienie kleksu:) Gorąco polecam!

/źródło: Gotuję bo lubię/

Zdjęcie - Zupa ziemniaczano -  cebulowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa ziemniaczano-cebulowa

Składniki:

 

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • 1 litr wody
  • 2 kostki bulionu z kurczaka (lub dobrego domowego)
  • 1/2 łyżeczki kminku (może być mielony)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • gęsta śmietana 18%

 

 

Na oleju w garnku o grubym dnie szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir i smażymi jeszcze przez minutę. Wszystkie przyprawy mieszamy z 3 łyżkami wody, do chwili uitworzenia jednolitej papki i dodajemy ją do cebuli. Chwilkę podsmażamy, mieszając. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy gorącym rosołem lub wodą z kostkami bulionowymi. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, a nstępnie miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną świeżo zmielonym pieprzem. Pysznie smakuje z dodatkiem grzanek.

Zdjęcie - Zupa ziemniaczano -  cebulowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów