Zupa z soczewicy II
Zupa bardzo delikatna w smaku. Najbardziej lubię ją jak odstoi swoje. Dodaję do niej nieco więcej wywaru, a po ugotowaniu, odstawiam na jakiś czas. Wtedy troszkę zgęstnieje i nabierze smaku.
Zupa z soczewicy II
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 - 2,5 szklanki wywaru warzywnego lub delikatnego mięsnego
- cebula
- olej z pestek winogron
- masło
- 1/2 kg pomidorów lub koncentrat pomidorowy do smaku (albo jedno i drugie)
- grzanki czosnkowe
Na niewielkiej ilości oleju delikatnie podprażyć soczewicę. Następnie wrzucić ją do garnka z wywarem. Pogotować kilka minut - do miękkości. Na patelni rozpuścić troche masła, zeszklić na nim cebulę - następnie lekko osolić i posypać szczyptą cukru, dodać ją do garnka z soczewicą. Dodać również podduszone i przetarte pomidory, ew. doprawić do smaku koncentratem pomidorowym. Osolić do smaku i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z małymi grzankami z chleba z czosnkiem.
Smacznego!