Zupa z soczewicy II

Zupa z soczewicy  II

Zupa bardzo delikatna w smaku. Najbardziej lubię ją jak odstoi swoje. Dodaję do niej nieco więcej wywaru, a po ugotowaniu, odstawiam  na jakiś czas. Wtedy troszkę zgęstnieje i nabierze smaku.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy  II  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z soczewicy II

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 - 2,5 szklanki wywaru warzywnego lub delikatnego mięsnego
  • cebula
  • olej z pestek winogron
  • masło
  • 1/2 kg pomidorów lub koncentrat pomidorowy do smaku (albo jedno i drugie)
  • grzanki czosnkowe

Na niewielkiej ilości oleju delikatnie podprażyć soczewicę. Następnie wrzucić ją do garnka z wywarem. Pogotować kilka minut - do miękkości. Na patelni rozpuścić troche masła, zeszklić na nim cebulę - następnie lekko osolić i posypać szczyptą cukru, dodać ją do garnka z soczewicą. Dodać również podduszone i przetarte pomidory, ew. doprawić do smaku koncentratem pomidorowym. Osolić do smaku i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z małymi grzankami z chleba z czosnkiem.

Zdjęcie - Zupa z soczewicy  II  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów