Zupa z selera naciowego i batatów

Zupa z selera naciowego i batatów
Bardzo smaczna,rozgrzewająca zupa krem, w pięknym pomarańczowym kolorze. To zasługa batatów - słodkich ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie ostrą papryczkę. Polecam!
Zdjęcie - Zupa z selera naciowego i batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki
25 g masła lub oliwy
5 łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry
300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 mała papryczka ostra - lub do smaku
1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili - opcjonalnie
800 ml bulionu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
grzanki
jogurt grecki
pokrojona w paski bazylia

przygotowanie
Roztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut . Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera. Podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać zupę do talerzy, przybrać bazylią, posypać płatkami chili, dodać łyżkę jogurtu. Można podać z gorącymi grzankami. Smacznego!


Zdjęcie - Zupa z selera naciowego i batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z selera naciowego i batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z selera naciowego i batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z selera naciowego i batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa z selera naciowego i batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów