Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni

Zdjęcie - Zupa z pieczonej dyni   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Aromatyczna zupka z pieczonych warzyw, mocno czosnkowa idealna na przeziębienie bardzo polecam.


  • 1 kg obranej dyni
  • 3 duże obrane marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 3-4 szklanki ugotowanego wywaru z warzyw
  • ok 1-2 łyżeczki soli morskiej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryka słodka
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka otartego imbiru
  • pestki dyni lub słonecznika do posypania

 

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obierać, pół główki wrzucamy do warzyw a resztę przeciskamy przez praskę - nacieramy warzywa - dodajemy jeszcze, słodką paprykę, sól - polewamy odrobiną oliwy. Odstawić na ok godzinkę by przeszło przyprawami. Następnie rozkładamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy ok 30 minut do miękkości. Po tym czasie do ugotowanego wywaru wkładamy upieczone warzywa i otarty imbir - miksujemy blenderem na pure - doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać pestkami dyni lub słonecznika.


Smacznego


Wydrukuj przepis


i jeszcze kilka fotek...

 

Zdjęcie - Zupa z pieczonej dyni   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z pieczonej dyni   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów