Zupa z pieczonej dyni
Aromatyczna zupka z pieczonych warzyw, mocno czosnkowa idealna na przeziębienie bardzo polecam.
- 1 kg obranej dyni
- 3 duże obrane marchewki
- 1 główka czosnku
- 3-4 szklanki ugotowanego wywaru z warzyw
- ok 1-2 łyżeczki soli morskiej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryka słodka
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka otartego imbiru
- pestki dyni lub słonecznika do posypania
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obierać, pół główki wrzucamy do warzyw a resztę przeciskamy przez praskę - nacieramy warzywa - dodajemy jeszcze, słodką paprykę, sól - polewamy odrobiną oliwy. Odstawić na ok godzinkę by przeszło przyprawami. Następnie rozkładamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy ok 30 minut do miękkości. Po tym czasie do ugotowanego wywaru wkładamy upieczone warzywa i otarty imbir - miksujemy blenderem na pure - doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać pestkami dyni lub słonecznika.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...