Zupa z pieczonej dyni hokkaido
Ta zupa jest bardzo smaczna i bardzo sycąca. Nie jest zbyt ostra, ale dzięki pieczonej dyni ma charakterystyczny smak i nie jest słodka. Moim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi. Przepis ze strony Jamie Oliver'a.
Składniki:
1,5 kg dyni Hokkaido
oliwa z oliwek
1 łyżeczka suszonego chili
1 łyżka nasion kolendry
1 duża cebula
3 - 4 ząbki czosnku
1 marchew
jedna łodyga selera naciowego
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzenia
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić dynię w kliny. Umieścić dynię na dużej blasze ( w jednej warstwie) i skropić odrobiną oliwy z oliwek. W moździerzu dobrze utrzeć płatki chili i nasiona kolendry z odrobiną soli. Dynię, posypać przyprawami i czarnym pieprzem . Piec ok 1 godzinę lub do momentu, gdy będzie miękka i lekko skameralizowana na krawędziach.
Tymczasem, z grubsza posiekać cebulę, czosnek, marchew i seler. Podgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym rondlu, następnie dodać warzywa i podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną - uważać aby się nie zrumieniły. Kiedy dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący bulion. Chwilę pogotować, przetrzeć na krem przy pomocy z blendera ręcznego. Jeżeli wydaje nam się za gęsta dodać trochę więcej wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie chili. Podawać posypane pestkami dyni, polane oliwą lub śmietanką. Smacznego!