Zupa z młodych warzyw
Przedstawiam dziś pomysł na pyszną, bardzo sezonową zupę. Młodych warzyw mamy teraz zatrzęsienie, warto skorzystać z tej dobroci ? Ja proponuję wariację barszczu ukraińskiego, takiego jakiego robiło się u mnie w domu, tylko z wykorzystaniem tych wszystkich młodych pyszności. Dodałam wszystkie młode warzywa jakie miałam akurat w mieszkaniu, czyli botwinkę, młodą kapustę i młode ziemniaki i zupa wyszła przepyszna! Dodałam jeszcze kawałki wieprzowiny, które też potrzebowały już jakiegoś przetworzenia i dzięki niej zupa wyszła też mega sycąca. Zupa jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i z pewności zadowoli wszystkich fanów nowalijek. Polecam gorąco!
Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem Tefal Cuisine Companion, przygotowanie tej zupy będzie jeszcze łatwiejsze. Poniżej przedstawiam wykonanie klasyczne i właśnie na TCC.
Scroll down for recipe in English
Zupa z młodych warzyw(4-5 porcji)
Składniki:
- 200 g wieprzowiny polędwiczki lub karkówki, pokrojonej w kostkę
- 2 pęczki botwinki, umytej, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane
- 1/2 młodej kapusty, posiekanej
- 2 średnie młode ziemniaki, wyszorowane i pokrojone w kostkę
- 1 średnia marchewka, obrana i starta na tarce
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 szklanki śmietanki 36 %
- posiekany świeży koperek, do podania
- cukier, sól, pieprz i ocet z białego wina do doprawienia
- 4-5 szklanek bulionu drobiowego, lub więcej jeżeli lubisz rzadsze zupy
Przygotowanie:
- W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż wieprzowinę, cebulę i czosnek i podsmaż do zarumienienia.
- Dodaj ziemniaki, marchewkę, buraki, łodyżki i pietruszkę i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj bulion drobiowy i koncentrat pomidorowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
- Następnie dodaj kapustę i liście botwinkowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż warzywa zmiękną, po czym wmieszaj śmietankę.
- Dopraw cukrem, solą, pieprzem i octem do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Podawaj zupę posypaną koperkiem.
Przygotowanie na TCC:
- Do miski TCC wyposażonej w mieszadło włóż olej, wieprzowinę, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Następnie dodaj buraki, łodyżki, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki i ponownie uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Wlej bulion i wmieszaj koncentrat pomidorowy i uruchom program P2 slow cook na 10 minut.
- Następnie dodaj kapustę i liście botwinkowe i uruchom program P2 slow cook na 10 min.
- Pod koniec gotowania dodaj śmietankę, dopraw cukrem, solą, pieprzem i octem do smaku i uruchom program P2 slow cook na 5 minut.
- Podawaj zupę posypaną koperkiem.
Smacznego!
English version
Young vegetable soup(4-5 servings)
Ingredients:
- 200 g pork loin or neck, cut into cubes
- 2 bunches young beets, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped
- 1/2 young cabbage, shredded
- 2 medium young potatoes, scrubbed and diced
- 1 medium carrot, coarsely grated
- 1 cup parsley root, coarsely grated
- 1/2 onion, diced
- 1 tbsp tomato paste
- 2 tbsp vegetable oil
- 1 garlic clove, finely chopped
- 1/2 cup double cream
- fresh dill, finely chopped
- sugar, salt, pepper and white wine vinegar to taste
- 4-5 cups chicken stock
Preparation:
- In a medium pot heat oil, add pork, onion and garlic and cook until browned.
- Add potatoes, carrot, beets, beet stalks and parsley and cook for 10 minutes, strring form time to time.
- Add chicken stock and tomato paste and cook for 15 minutes.
- Next add cabbage and beet leaves and cook for 15 minutes or until vegetables are tender, and stir in double cream.
- Season with sugar, salt, pepper and white wine vinegar to taste, bring to the boil and remove from heat.
- Serve sprinkled with dill.
Enjoy!
Preparation for TCC:
- Add oil, pork, onion and garlic to the bowl fitted with stirrer and launch the P1 slow cook program for 5 min.
- Next add beets, beet stalks, parsley, carrot and potatoes and again launch the P1 slow cook program for 5 min.
- Add chicken stock and tomato paste and launch the P2 slow cook program for 10 min.
- Next add cabbage and beet leaves and launch the P2 slow cook program for 10 min.
- At the end of cooking add cream, season with sugar, salt, pepper and white wine vinegar to taste and launch the P2 slow cook program for 5 min.
- Serve sprinkled with dill.
Enjoy!