Zupa z młodych warzyw

Zupa z młodych warzyw

Przedstawiam dziś pomysł na pyszną, bardzo sezonową zupę. Młodych warzyw mamy teraz zatrzęsienie, warto skorzystać z tej dobroci ? Ja proponuję wariację barszczu ukraińskiego, takiego jakiego robiło się u mnie w domu, tylko z wykorzystaniem tych wszystkich młodych pyszności. Dodałam wszystkie młode warzywa jakie miałam akurat w mieszkaniu, czyli botwinkę, młodą kapustę i młode ziemniaki i zupa wyszła przepyszna! Dodałam jeszcze kawałki wieprzowiny, które też potrzebowały już jakiegoś przetworzenia i dzięki niej zupa wyszła też mega sycąca. Zupa jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i z pewności zadowoli wszystkich fanów nowalijek. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem Tefal Cuisine Companion, przygotowanie tej zupy będzie jeszcze łatwiejsze. Poniżej przedstawiam wykonanie klasyczne i właśnie na TCC.

Zdjęcie - Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Zupa z młodych warzyw

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny polędwiczki lub karkówki, pokrojonej w kostkę
  • 2 pęczki botwinki, umytej, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane
  • 1/2 młodej kapusty, posiekanej
  • 2 średnie młode ziemniaki, wyszorowane i  pokrojone w kostkę
  • 1 średnia marchewka, obrana i starta na tarce
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %
  • posiekany świeży koperek, do podania
  • cukier, sól, pieprz i ocet z białego wina do doprawienia
  • 4-5 szklanek bulionu drobiowego, lub więcej jeżeli lubisz rzadsze zupy

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż wieprzowinę, cebulę i czosnek i podsmaż do zarumienienia.
  2. Dodaj ziemniaki, marchewkę, buraki, łodyżki i pietruszkę i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaj bulion drobiowy i koncentrat pomidorowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  4. Następnie dodaj kapustę i liście botwinkowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż warzywa zmiękną, po czym wmieszaj śmietankę.
  5. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i octem do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę.
  6. Podawaj zupę posypaną koperkiem.

Przygotowanie na TCC:

  1. Do miski TCC wyposażonej w mieszadło włóż olej, wieprzowinę, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  2. Następnie dodaj buraki, łodyżki, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki i ponownie uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  3. Wlej bulion i wmieszaj koncentrat pomidorowy i  uruchom program P2 slow cook na 10 minut.
  4. Następnie dodaj kapustę i liście botwinkowe i uruchom program P2 slow cook na 10 min.
  5. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę, dopraw cukrem, solą, pieprzem i octem do smaku i uruchom program P2 slow cook na 5 minut.
  6. Podawaj zupę posypaną koperkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Young vegetable soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 200 g pork loin or neck, cut into cubes
  • 2 bunches young beets, beetroot and stalks cut in sticks, leaves chopped
  • 1/2 young cabbage, shredded
  • 2 medium young potatoes, scrubbed and diced
  • 1 medium carrot, coarsely grated
  • 1 cup parsley root, coarsely grated
  • 1/2 onion, diced
  • 1 tbsp tomato paste
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 1 garlic clove, finely chopped
  • 1/2 cup double cream
  • fresh dill, finely chopped
  • sugar, salt, pepper and white wine vinegar to taste
  • 4-5 cups chicken stock

Preparation:

  1. In a medium pot heat oil, add pork, onion and garlic and cook until browned.
  2. Add potatoes, carrot, beets, beet stalks and parsley and cook for 10 minutes, strring form time to time.
  3. Add chicken stock and tomato paste and cook for 15 minutes.
  4. Next add cabbage and beet leaves and cook for 15 minutes or until vegetables are tender, and stir in double cream.
  5. Season with sugar, salt, pepper and white wine vinegar to taste, bring to the boil and remove from heat.
  6. Serve sprinkled with dill.

Enjoy!

Preparation for TCC:

  1. Add oil, pork, onion and garlic to the bowl fitted with stirrer and launch the P1 slow cook program for 5 min.
  2. Next add beets, beet stalks, parsley, carrot and potatoes and again launch the P1 slow cook program for 5 min.
  3. Add chicken stock and tomato paste and launch the P2 slow cook program for 10 min.
  4. Next add cabbage and beet leaves and launch the P2 slow cook program for 10 min.
  5. At the end of cooking add cream, season with sugar, salt, pepper and white wine vinegar to taste and launch the P2 slow cook program for 5 min.
  6. Serve sprinkled with dill.

Enjoy!

Zdjęcie - Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów