Zupa z młodych warzyw

Zdjęcie - Zupa z mlodych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś obudził mnie piękny dzień. Cieszę się, ponieważ dostarczył nowej, tak bardzo mi potrzebnej, energii. Nocne pobudki jednak dają się we znaki. Poza tym ciągle narzekam na brak czasu. Przyznam nieśmiało, że z zazdrością spoglądam na inne blogi, że tam tak wiele się dzieje. U mnie się dzieje lecz nie na blogu.
Zdjęcie - Zupa z mlodych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A tymczasem obiecana zupa. Uwielbiam jej smak i zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem i zupą jaką gotowali moi Rodzice. W moim domu zarówno Mama jak i Tata świetnie gotują i to po Nich chyba mam ten zapał do kuchni :-) Swoją zupę jednak nieco zmieniłam, dodałam do niej pęczek koperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza.
Zdjęcie - Zupa z mlodych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami
składniki: wszystkie warzywa mają być młode

  • 250g mielonego mięsa
  • pieprz ziołowy
  • pęczek koperku
  • 1 kalarepa
  • garść żółtej fasolki
  • 1 mały seler
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 6-8 ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1,5l wody


wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, można dodać trochę posiekanego koperku.i formujemy małe kuleczki. Gotowe pulpeciki wrzucamy do warzyw gdy woda zacznie wrzeć. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. warzywa powinny być miękkie, ale nierozgotowane. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Smacznego!


Kategorie przepisów

Podobne przepisy