Zupa z młodego czosnku
Uwielbiam zupę czosnkową. Do tej pory robiłam ją w wersji:
-z ziemniakami, jest pyszna i pożywna
-z pomidorami, delikatna i równie pyszna
-po austriacku, także godna polecenia
-z białym winem i...ptaszkami, zasmakuje Ci jeśli lubisz posmak wina w potrawach
-z przepisu Gosi, podobna do austriackiej, aczkolwiek według mnie nieco lepsza
-po czesku, bardzo prosta, z ziemniakami, ostra
-prowansalskiej, czyli wrząca woda:-)
Natomiast zupę z młodego czosnku, jadłam po raz pierwszy. Też jest pyszna, delikatna, mocno aromatyczna. Przepis znalazłam na blogu Simple Cooking Pleasures.
Składniki:
3 - 4 główki młodego czosnku
20 listków świeżej szałwii
1 łyżka świeżego tymianku (lub łyzeczka suszonego)
3 jagody jałowca
1,5 litra bulionu drobiowego
2 kromki dobrego chleba pszennego lub z polenty
parmezan/grana padano
sól, pieprz
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy z łupinek i miażdżymy lub siekamy nożem.Do garnka z bulionem wrzucamy czosnek, szałwię, tymianek i jagody jałowca. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę chleb i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Doprawiamy do smaku.
Tak powstała zupa ma bardzo rustykalny wygląd. Jeśli komuś to przeszkadza, można ją zmiksować.
Zupę podajemy posypaną startym serem. Można też zrobic grzanki z chleba, posmarować je masłem , posypać serem i włożyć do talerza z zupa.
Smacznego!
Spróbuj także sałatek z czosnkiem:
Mocno czosnkowa sałatka z ananasa i kukurydzy
Prosta sałatka ziemniaczana z czosnkiem i cebulką
Najprostsza sałatka ryżowa, czosnkiem pachnąca
Wielbicielom śledzi, bardzo gorąco polecam:
śledzie z czosnkiem i majerankiem
Jeśli lubicie krewetki, spróbujcie: