Zupa z kukurydzy, jabłek i cebuli
To taka zupa na koniec lata. Kiedy pierwsze chłody zaczynają dawać się we znaki, a nasze organizmy domagają się sycących i gorących dań.Za przepis dziękuję Lisce, która ją wymyśliła. Ja w tym przepisie dokonałam tylko niewielkich zmian :)
/przepis Liski, składniki na 3 porcje/
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 kolby kukurydzy
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- kurkuma
- słodka papryka w proszku
grzanki:
- 3 kromki ciemnego, razowego chleba
- 1 łyżeczka masła
- 2 plastry dobrego żółtego sera (np. cheddar)
Cebulę, jabłka i ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę.
Ziarna kukurydzy oddzieliłam od kolby za pomocą bardzo! ostrego noża.
W dużym garnku rozpuściłam masło. Wrzuciłam cebulę- dusiłam do momentu, aż zbrązowiała. Dodałam jabłka i ziemniaki i znów dusiłam- tym razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalałam wszystko bulionem, doprawiłam solą i gotowałam zupę przez ok.25 minut- aż warzywa stały się miękkie.
Zupę częściowo zmiksowałam przy pomocy blendera.
Następnie doprawiłam ją przyprawami oraz ziołami.
Podawałam z grzankami z ciemnego, razowego pieczywa.
Smacznego!:)
______________________________♥____________________________