Zupa z dyni o smaku curry
To kompilacja kilku przepisów - moja własna kompilacja, może nie jest doskonała ale mi smakuje. Aczkolwiek niewykluczone, że ją kiedyś ulepszę :-)
jedna mała dynia - obrana, wypatroszona i pokrojona w małą kostkę
jedna średnia biała albo żółta cebula
rosół z kury albo cielęcy
łyżeczka curry
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
sól
śmietanka 18%
Na oliwie podsmażyłam posiekaną drobno cebulę, posoliłam ja lekko i dodałam curry oraz kumin. Podsmażyłam minutę całość i dorzuciłam dynię. Podsmażyłam i dolałam łyżkę wazową rosołu. Przykryłam i dusiłam na małym ogniu jakieś 30 minut aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać. Całość zmiksowałam blenderem na gładką masę - można przecedzić przez sitko, żeby sprawdzić czy nie zostały większe kawałki.
Dolałam jeszcze trochę rosołu, żeby rozrzedzić zupę a na koniec śmietanki - tak na oko wlałam jakieś 100 - 150 ml śmietanki. Podgrzałam i gotowe.