Zupa z dyni i buraków
Zupa - krem. Wykorzystałam dynię Hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać ze skórki, a poza tym ma intensywny pomarańczowy kolor. Można również użyć polskiej odmiany Justynka, lecz tą dynię zawsze obieram ze skórki. Do tej zupy dodałam buraki i jabłko. Wyszła gęsta i słodka dzięki burakom i jabłku. Dobrze się tutaj komponuje smak curry. Pasuje zarówno na obiad jak i kolację.
Zupa z dyni i buraków
2 buraki, biała część pora – 20 cm długości, 1 słodkie jabłko obrane, pół dyni Hokkaido, 2 szklanki bulionu warzywnego, 1,5 łyżeczki łagodnego proszku curry, sól
Buraki obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w plastry, jabłko na kawałki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oleju i podsmażyć warzywa i jabłko przez 4 minuty. Wlać bulion, dynię ze skórką, pokrojoną na kawałki i wsypać curry. Gotować 20 minut. Zmiksować, dodać szczyptę soli do smaku i gotowe!