Zupa z czerwonej soczewicy
Postanowiłam zrobić zupę z czerwonej soczewicy. Przepis znalazłam tu. Przepis jest prosty a zupa smaczna aczkolwiek moja rodzina na widok czerwonej soczewicy stwierdzila, że jeść TEGO nie będzie.
3 duże cebula albo 4 małe
3 duże ząbki czosnku albo 4 mniejsze
szklanka czerwonej soczewicy
3 1/2 szklanki rosołu z kury
1 1/2 szklanki wody
2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) w oryginale jest co prawda kminek ale jak mi zwrociła uwagę Negresca (dzięki!) to pomyłka lub brak wiedzy kulinarnej tłumacza - z kuminem zupa jest absolutnie REWELACYJNA!
1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
1 łyżeczka czarnuszki
oliwa do smażenia
sól
Najpierw trzeba ugotować soczewicę. Trzeba ją zalać zimną wodą, zagotować i gotować bez przykrycia na małym ogniu 9 minut. Następnie odcedzić na sicie.
W garnku podsmażyć na oliwie na złoto cebulę i czosnek a następnie dodać kurkumę i kminek i podsmażyć. Dodać soczewicę, rosół i wodę, doprawić solą i czarnuszką, zagotować i przykryć. Zupę trzeba gotować pod przykryciem i na małym ogniu jakieś 40 minut. Gotowe. Mnie smakowała. Nie za ciężka, dobrze doprawiona i o egzotycznym posmaku starej Persji.