Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

Zupka wiśniowa dobra latem na zimno, a jeszcze lepsza ciepła zimą kiedy możemy sobie ją przygotować i poczuć smak przypominający nam lato.

Zdjęcie - ZUPA WIŚNIOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

0,5 kg. WIŚNI WYTRYBOWANYCH lub 2 SŁOICZKI WIŚNI W SOKU WŁASNYM

5 ŁYŻEK CUKRU

2 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ

5 ŁYŻEK ŚMIETANY KWAŚNEJ

1,5 l. WODY

 

 

Wiśnie zalać wodą i zasypać odrobiną cukru - pogotować - sprawdzić smak i doprawić cukrem do własnego upodobania. Zrobić zawiesinę z mąki i wody i zaprawić zupę. Wystudzić tak by była zimna. Podawać schłodzoną z makaronem LATEM a ciepłą ZIMĄ (przed samym podaniem do miseczki dodawać śmietanę).Jeśli mamy wiśnie ze słoika dać mniej wody i cukru.

 

Kategorie przepisów