Zupa wiśniowa
Zupka wiśniowa dobra latem na zimno, a jeszcze lepsza ciepła zimą kiedy możemy sobie ją przygotować i poczuć smak przypominający nam lato.
0,5 kg. WIŚNI WYTRYBOWANYCH lub 2 SŁOICZKI WIŚNI W SOKU WŁASNYM
5 ŁYŻEK CUKRU
2 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ
5 ŁYŻEK ŚMIETANY KWAŚNEJ
1,5 l. WODY
Wiśnie zalać wodą i zasypać odrobiną cukru - pogotować - sprawdzić smak i doprawić cukrem do własnego upodobania. Zrobić zawiesinę z mąki i wody i zaprawić zupę. Wystudzić tak by była zimna. Podawać schłodzoną z makaronem LATEM a ciepłą ZIMĄ (przed samym podaniem do miseczki dodawać śmietanę).Jeśli mamy wiśnie ze słoika dać mniej wody i cukru.