Zupa warzywna z mięsem mielonym
Dziś przedstawiam przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo mięsna z dużą ilością warzyw takich jak papryka, cukinia i jarmuż, z dodatkiem pomidorów i śmietanki. Doskonała od razu po przygotowaniu, a nawet chyba lepsza po odgrzaniu:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa warzywna z mięsem mielonym
(4-6 porcji)
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 4 łyżeczki oleju
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ½ zielonej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki
- 200 g jarmużu, z usuniętymi łodygami i z grubsza posiekanego
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- posiekana świeża bazylia do smaku
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżeczki oleju i włóż mięso. Smaż aż przestanie być surowe, przez około 4-6 minut. Wyjmij mięso z rondla i odstaw.
- W tym samym garnku na średnim ogniu rozgrzej resztę oleju i włóż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę i smaż aż warzywa zmiękną, przez 5-6 minut. Dodaj ponownie mięso do garnka, krojone pomidory, bulion drobiowy, cukinię i jarmuż i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 12-15 minut, aż cukinia i jarmuż zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietankę, gotuj przez kolejne 2 minuty i dopraw do smaku, jeżeli jest to konieczne.
- Podawaj zupę posypaną bazylią.
Smacznego!
English version
Meaty vegetable soup
(4-6 porcji)
Ingredients:
- 250 g ground meat
- 4 tsp oil
- 1 medium onion, chopped
- 2 garlic cloves, minced
- ½ green or red bell pepper, cubed
- 1 medium carrot, peeled and thinly sliced
- 1 can (400 g) diced tomatoes
- 1 l chicken broth stock
- 1 medium zucchini, sliced
- 200 g kale, stems removed and chopped
- salt, pepper and sugar to taste
- 1/2 cup double cream
- fresh basil, to taste
Preparation:
- Heat a large pot over medium heat, add oil and ground meat and cook until no longer pink, breaking meat up as it’s cooked (4-6 minutes). Remove sausage from the pot and set aside.
- In the same pot heat over medium hea remainin oil, add onion, garlic, carrots and pepper and cook until vegetables are tender, 5-6 minutes. Add ground meat back, diced tomatoes, chicken stock, zucchini and kale, and season with salt, pepper and sugar.
- Bring to the boil and cook uncovered for 12-15 minutes until zucchini and kale are tender. Add the cream and cook for 2 minutes, and sesaon to tase if necessary.
- Serve sprinkled with chopped basil.
Enjoy!