Zupa warzywna z mięsem mielonym

Zupa warzywna z mięsem mielonym

Dziś przedstawiam przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo mięsna z dużą ilością warzyw takich jak papryka, cukinia i jarmuż, z dodatkiem pomidorów i śmietanki. Doskonała od razu po przygotowaniu, a nawet chyba lepsza po odgrzaniu:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa warzywna z mięsem mielonym

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ½ zielonej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki
  • 200 g jarmużu, z usuniętymi łodygami i z grubsza posiekanego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • posiekana świeża bazylia do smaku

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżeczki oleju i włóż mięso. Smaż aż przestanie być surowe, przez około 4-6 minut. Wyjmij mięso z rondla i odstaw.
  2. W tym samym garnku na średnim ogniu rozgrzej resztę oleju i włóż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę i smaż aż warzywa zmiękną, przez 5-6 minut. Dodaj ponownie mięso do garnka, krojone pomidory, bulion drobiowy, cukinię i jarmuż i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 12-15 minut, aż cukinia i jarmuż zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietankę, gotuj przez kolejne 2 minuty i dopraw do smaku, jeżeli jest to konieczne.
  4. Podawaj zupę posypaną bazylią.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Meaty vegetable soup

(4-6 porcji)

Ingredients:

  • 250 g ground meat
  • 4 tsp oil
  • 1 medium onion, chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • ½ green or red  bell pepper, cubed
  • 1 medium carrot, peeled and thinly sliced
  • 1 can (400 g) diced tomatoes
  • 1 l chicken broth stock
  • 1 medium zucchini, sliced
  • 200 g kale, stems removed and chopped
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 1/2 cup double cream
  • fresh basil, to taste

Preparation:

  1. Heat a large pot over medium heat, add oil and ground meat and cook until no longer pink, breaking meat up as it’s cooked (4-6 minutes). Remove sausage from the pot and set aside.
  2. In the same pot heat over medium hea remainin oil, add onion, garlic, carrots and pepper and cook until vegetables are tender, 5-6 minutes. Add ground meat back, diced tomatoes, chicken stock, zucchini and kale, and season with salt, pepper and sugar.
  3. Bring to the boil and cook uncovered for 12-15 minutes until zucchini and kale are tender. Add the cream and cook for 2 minutes, and sesaon to tase if necessary.
  4. Serve sprinkled with chopped basil.

Enjoy!

Zdjęcie - Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów