Zupa śledziowa
Prosta zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Bazą tej zupy jest zalewa octowa z cebulą, którą po wystudzeniu miesza się z gęstą śmietaną. Smak bardzo ciekawy. Jeśli lubicie śledzie powinna Wam posmakować.
PRZEPIS NA ZUPĘ ŚLEDZIOWĄ (3 porcje)
Składniki :
4 płaty śledziowe
500 ml wody
1 cebula
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki octu
szczypta cukru
300 g kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz
Dodatkowo : ziemniaki w mundurkach koperek
Jak zrobić zupę śledziową : Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać ocet i cukier. Ściągnąć z palnika, odstawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki (jeśli są bardzo słone, należy je wcześniej namoczyć). Z zalewy z cebulą wyciągnąć przyprawy, następnie wymieszać ze śmietaną, dodać szczyptę pieprzu i śledzie. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyciągnąć, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami w mundurkach, na talerzu posypać posiekanym koperkiem.