Zupa serowa z makaronem
Zupa idealna na zwykły obiad, jak i niedzielny. Czasami zamiast kostek bulionowych dodaję wywar z królika i dodatkowo wrzucam trochę pokrojonego mięska. Nawet moje dziecko ją uwielbia.
Składniki:
2 serki topione bez dodatków
2 marchewki
por
2 łyżki mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany(lub więcej, według gustu)
2 drobiowe kostki rosołowe
wegeta
sól, bieły peprz
gruby makaron
Por i marchewkę kroimy w kostkę lub krążki i gotujemy w rosole (ok. 1,5 litra) ok. 15 -20 minut. Następnie wrzucamy pokrojone serki topione. W szklance zimnej wody mieszamy mąkę i śmietanę. Wlewamy do wywaru i chwilę gotujemy mieszając. Doprawiamy do smaku, solą lub vegetą oraz białym pieprzem. Podajemy zupę z osobno ugotowanym makaronem oraz posypaną posiekanym koperkiem.
Smacznego!