Zupa selerowa
50 dag korzenia selera
15 dag ziemniaków
1 małą cebula
1 ząbek czosnku
olej
1 l bulionu warzywnego
100 ml śmietanki kremowej
sól, pieprz
zielona pietruszka
2 łyżki orzechów włoskich
1 kromka bułki
1 łyżeczka płynnego miodu
Cebulę i czosnek obrać, pokroić.
Seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dodać ziemniaki i seler.
Wszystko razem chwilę dusić, po czym dodać bulion. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Pietruszkę i orzechy posiekać, bułkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim bułkę, dodać orzechy. Posolić, dodać miód i posiekaną natkę pietruszki.
Zupę dokładnie zmiksować, dodać sól, pieprz do smaku oraz śmietankę.
Na talerzu zupę posypać posiekaną zieloną pietruszką oraz orzechami i bułką.