Zupa rzodkiewkowa
Ponieważ miałam dużo młodej rzodkiewki (razem z liścmi) prosto z "pola" postanowiłam zrobić jak co roku pyszną zupę rzodkiewkową.
Ilość składników trzeba dobrać pod siebie, ponieważ nie kupowałam rzodkiewek w pęczkach to tak naprawdę nie wiem ile ich było :-(
Składniki:
- bulion warzywny (naszykowałam sobie wcześniej),
- 4 duże ziemniaki (młode),
- rzodkiewki białe podłużne (dałam ok 8 wielkości palca) ,
- rzodkiewki czerwone okrągłe (dużo więcej niż białej),
- liście rzodkiewek (miałam ok 3 dużych podwójnych garści),
- natka pietruszki do dekoracji i ew koperek,
- przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
Myjemy warzywa. Małe rzodkiewki zostawiamy w całości, duże i białe kroimy w plastry, ziemniaki kroimy w kostkę, do bulionu wrzucamy ziemniaki i rzodkiewki (wrzuciłam od razu wszystkie ponieważ ziemniaki młode szybko się gotują), gdy warzywa będą już prawie miękkie wrzucamy pokrojone w duże kawałki liście rzodkiewek (długie łodyżki odkrawamy) i gotujemy całość do miękkości. Przyprawiamy do smaku.
Po rozlaniu posypujemy natką i/lub koperkiem.
Podczas gotowania, nawet bardzo ostra rzodkiewka (moja taka była) traci swoją ostrość a zupa z niej zrobiona jest pyszna i o fajnym blado różowym kolorze :-)
Smacznego!!!