Zupa rybna z łososia
Dziś ostatni z przepisów przygotowanych we współpracy z portalem zpierwszegotloczenia.pl. Łososiowa powinna wspaniale wpasować się w świąteczne klimaty obok barszczu i grzybowej. Zupę rybną nie każdy lubi. Wersja z łososiem jest delikatna i powinna posmakować nawet dzieciom. Doskonale syci w zimne i śnieżne dni, a do tego jest szybka i prosta.
Składniki:
- 500 g filetu łososia ze skórą
- 1 por
- 1 duża marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju Kujawskiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 liść laurowy
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 100-150 ml śmietany 30%
- pęczek koperku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę odcinamy i odkładamy. Łososia solimy z obu stron, kroimy w grubą na 2cm kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 minut.
W garnku rozgrzewamy olej i masło. Gdy będą gorące wrzucamy do środka obrane i pokrojone w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i zalewamy dwoma litrami wrzątku. Dodajemy sos rybny. Dorzucamy skórę z łososia, liść i ziele. Dusimy przez 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy rybę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zostawiamy na kolejne 15 minut. Wyławiamy skórę i wyrzucamy. Dodajemy koncentrat, a następnie wkrawamy do środka pęczek koperku. Zupę rybną z łososiem przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl
E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.