Zupa rybna z koperkiem
Zupa rybna. Zdarzają się i takie zachcianki. :) A bardzo dawno temu już nie jadłam takiej zupy, z białej ryby. Pycha. Szczególnie na jesienny wieczór. Prosto i szybko.
Porcja dla 4 osób
Składniki
1 cebula
4-6 ziemniaków
ok. łyżek oliwy z oliwek
ok. 1 litra bulionu rybnego lub ewentualnie warzywnego
400-500 g białej ryby, np. tilapia, panga, dorsz lub innej
4-5 łyżek śmietanki słodkiej, co najmniej 22%3-4 łyżki posiekanego świeżego koperkucytryna Przygotowanie: 1. Obrać i posiekać cebulę. 2. Obrać ziemniaki i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć całość przez chwilkę. Dodać bulion i gotować ok. 5 - 7 minut. 4. Dodać rybę i gotować pod przykryciem około 10 minut, lub do czasu aż ryba będzie gotowa. 5. Dodać śmietanę, koperek, doprawić solą i pieprzem. 6. Podawać zupę z kawałkiem cytryny.
Smacznego!
Porcja dla 4 osób
Składniki
1 cebula
4-6 ziemniaków
ok. łyżek oliwy z oliwek
ok. 1 litra bulionu rybnego lub ewentualnie warzywnego
400-500 g białej ryby, np. tilapia, panga, dorsz lub innej
4-5 łyżek śmietanki słodkiej, co najmniej 22%3-4 łyżki posiekanego świeżego koperkucytryna Przygotowanie: 1. Obrać i posiekać cebulę. 2. Obrać ziemniaki i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć całość przez chwilkę. Dodać bulion i gotować ok. 5 - 7 minut. 4. Dodać rybę i gotować pod przykryciem około 10 minut, lub do czasu aż ryba będzie gotowa. 5. Dodać śmietanę, koperek, doprawić solą i pieprzem. 6. Podawać zupę z kawałkiem cytryny.
Smacznego!