Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką

Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką
Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna bouillabaisse z nutą szafranu i pieczoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rybnego
  • 400 g mieszanki owoców morza (z małżami, krewetkami i kalmarami)
  • 400 g białej ryby (np. dorsza)
  • 300 g papryki
  • 200 g pomidorów bez skórki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g cebuli
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 szczypta szafranu
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki nasion anyżu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Paprykę pieczemy w temp. 200ºC przez 20 minut. Następnie przykrywamy szczelnie folią aluminiową, a po 15 minutach obieramy ze skórki.


Pomidorki koktajlowe pieczemy skropione Kujawskim przez 10 minut w temp. 200ºC.


Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy posiekane czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pomidory bez skórki oraz upieczoną paprykę. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.


Dodajemy szafran, anyż, ostrą paprykę i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.


Dodajemy tymianek, owoce morza i gotujemy pod przykryciem 1 minutę.


Dodajemy pokrojoną w kostkę rybę i gotujemy jeszcze 2 minuty.


Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Podajemy z upieczonymi pomidorkami koktajlowymi i pieczywem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów